Hlavní navigace

9 technologií, které přišly na trh příliš brzy - 3. díl

30. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Mnohé z nich do Česka ani nedorazily. Řeč je o technologiích, které byly předobrazem dnešních populárních produktů, ale postupem času upadly v zapomnění.

Předchozí díl

Konzolová herní síť XBAND

Před Xbox Live, Nintendo Wi-Fi Connection a PlayStation Network tu byl XBAND – neoficiální herní síť pro Super Nintendo a Sega Genesis. XBAND byl vyvinut společností Catapult Entertainment a realizován v polovině 90. let. Jednalo se o modem, který hráčům SNES a Genesis umožňoval připojit se a soutěžit s jinými hráči (opět v rámci Spojených států).

XBAND

Modem pro připojování hráčů vytáčené připojení, které pro graficky méně náročné hry fungovalo bez problémů, nicméně tituly typu Mortal Kombat 3 tu byly prakticky nehratelné. Hráči za využívání služby platili předplatné, které zahrnovalo dokonce i přístup k e-mailu, žebříčku nejlepších hráčů a denním novinkám.

Služba nicméně měla malou šanci na úspěch. Bylo tomu tak zejména kvůli nízké publicitě kombinované s omezením vytáčeného připojení i faktem, že Catapult Entertainment museli „překopat“ každou hru zvlášť, aby k ní přidali možnost síťového hraní. Kvůli těmto faktorům byla služba ukončena v dubnu 1997.

Pohybový ovladač Nintendo Power Glove

Čaroděj, film, v němž hraje Fred Savage a který sleduje osudy herního génia Jimmyho Woodse, je známý z toho důvodu, že americkým hráčům poprvé nabídl pohled na Super Mario Bros tři měsíce před jeho vydáním (a odhalil umísění jedné ze tří kouzelných píšťalek ve hře). Přestože titul získal zápis v Guinnessově knize rekordů jako nejprodávanější hra (prodávaná samostatně mimo systém), jde o jiný produkt zobrazený ve filmu, který sloužil jako předobraz jiného hitu od společnosti Nintendo: Power Glove (mocná rukavice).

Nintendo Power Glove

Power Glove bylo příslušenství ovládané pohybem pro původní konzoli Nintendo. Rukavice byla vydána v roce 1989 a byla označována jako první zařízení svého druhu, které převádělo pohyby lidských rukou na televizní obrazovku v reálném čase. Na předloktí disponovala tradičními „Nintendo“ tlačítky i řadou programovatelných tlačítek.

CS24

Přestože tento revoluční ovladač zaštiťovalo Nintendo, nebyla tato společnost přímo zapojena do jeho tvorby ani vydání. V historii byly vydány pouze dvě hry, které měly specifické funkce určené pro ovládání pomocí Power Glove, a uvážíme-li fakt, že byla rukavice údajně poměrně nepřesná a nepříliš pohodlná pro ovládání, prodalo se jí ve Spojených státech pouhých 100 tisíc kusů. Jeden úspěch si však přece jen připsala: připravila totiž cestu jinému produktu Nintenda – pohybový dálkový ovladač, který se dodával s konzolí Wii v roce 2006.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?