Hlavní navigace

ADATA představuje nové SSD

12. 9. 2016

Sdílet

 Autor: ADATA
Nová generace disků typu SSD s vyšší kapacitou, výkonem a spolehlivostí

Společnost ADATA Technology představila SSD disk Ultimate SU800 SATA 6Gb/s 3D NAND, který se stává součástí kompletního portfolia SSD produktů s pokročilou technologií 3D NAND Flash.

ADATA
Ultimate SU800 je model střední třídy, který přináší zlepšení majitelům 2D NAND SSD a výrazné zlepšení uživatelům klasických pevných disků. Kromě použití NAND čipů s plovoucím hradlem a kvalitního SMI řadiče přichází Ultimate SU800 v různých kapacitách – od 128 GB do 1 TB. Použitá 3D NAND technologie se ve srovnání s 2D NAND nebo plošnými NAND Flash SSD disky vyznačuje vyšší hustotou, vylepšeným výkonem a zvýšenou spolehlivostí. ADATA plánuje rozšířit v září SSD řadu Ultimate o model vyšší třídy SU900.

Díky vícevrstvému 3D NAND Flash dosahuje SU800 mnohonásobně vyšší hustoty záznamu. V 2,5“ těle běžných SSD je tak k dispozici v kapacitách od 128 GB do 1 TB a nabízí tak zákazníkům více možností volby. Zvýšená hustota záznamu také snižuje energetickou náročnost. Ve srovnání s 2D NAND Flash disky mají tedy 3D NAND Flash SSD disky vyšší hustotu záznamu, ale identickou spotřebu. Tato výhoda se projeví ještě více při srovnání Ultimate SU800 s interními 2,5“ pevnými disky: spotřeba je nižší až o 80 %, zejména s použitím power save módu DEVSLP. Ultimate SU800, tenké jen 7 mm a doplněné 2,5 mm rámečkem, je použitelné v ultraboocích, noteboocích i stolních počítačích. Jeho nízká spotřeba pomáhá prodloužit výdrž mobilních počítačů na jedno nabití ještě více než současné SSD disky.

CS24

Další výhodou technologie 3D NAND, využité v disku Ultimate SU800, je stabilní výkon napříč rozdílnými kapacitami. Díky SMI řadiči dosahuje rychlost čtení až 560 MB/s a rychlost zápisu až 520 MB/s. To je zhruba o 10 % více ve srovnání s rychlostmi dosahovanými na technologii 2D NAND Flash, která používá TLC čipy. Ultimate SU800 podporuje jak SLC Caching, tak DRAM Cache Buffer, díky čemuž umožňuje různé zvyšování rychlostí podle aktuální zátěže a dostupných systémových prostředků.

Díky výhodám vyšší hustoty nabízí 3D NAND Flash technologie vyšší redundanci a spolehlivost oproti plošným NAND Flash. 3D NAND Flash vydrží mnohem více read/write cyklů, takže se Ultimate SU800 může pochlubit hodnotou MTBF 2 000 000 hodin. To je 25% zvýšení oproti 2D NAND SSD diskům, které dosahují hodnot okolo 1 500 000 hodin. ADATA zařadila do firmwaru disku Ultimate SU800 funkce LDCP (low density parity check), kód pro opravu chyb, data shaping a dokonce RAID.

Byl pro vás článek přínosný?