Hlavní navigace

Aktualizace Windows 11 vás připraví o oblíbené aplikace. Obzvláště jedna bude hodně chybět

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Microsoft skrze preview nadcházející velké aktualizace Windows zveřejnil, jaké aplikace a funkce ze systému odstraní.

Microsoft vydal preview verzi systému Windows 11 24H2, letošní hlavní výroční aktualizace systému Windows. Ale pozor: Po její instalaci bude navždy odstraněna řada starších aplikací a funkcí. Cortana, Tipy a Wordpad budou asi nejznámějšími oběťmi tohoto vyčištění.

Chcete Copilot+ PC?

Microsoft o Cortaně uvedl následující:

„Cortana ve Windows jako samostatná aplikace je zastaralá. Tato změna se týká pouze Cortany ve Windows. Asistentka bude stále k dispozici v aplikacích Outlook Mobile, Teams Mobile, Microsoft Teams Display a Microsoft Teams Rooms.“

O aplikaci Tipy:

„Aplikace Tipy je zastaralá a bude v budoucí verzi systému Windows odstraněna. Do té doby bude obsah aplikace i nadále aktualizován informacemi o nových funkcích systému Windows.“

A o aplikaci Wordpad:

„Aplikace Wordpad již nebude aktualizována a bude v budoucí verzi systému Windows odstraněna. Pro vylepšené textové dokumenty, jako jsou .doc a .rtf, doporučujeme Microsoft Word a pro čistě textové dokumenty, jako je .txt, doporučujeme Poznámkový blok. Wordpad bude odstraněn ze všech vydání systému Windows počínaje verzí 24H2 Windows 11 a Windows Server 2025.“

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Úplný seznam aplikací a funkcí, které budou odstraněny v nadcházející aktualizaci – nebo někdy později, protože Microsoft neodstraňuje VŠECHNY funkce považované za zastaralé hned na podzim 2024, ale uvádí, že „mohou být odstraněny v některém z budoucích vydání“ – je však podstatně delší.

Microsoft rozhodnutí zdůvodňuje takto:

„Každá verze systému Windows přidává nové funkce a vlastnosti. Příležitostně nové verze také odstraňují funkce a vlastnosti, často proto, že přidaly novější řešení. V tomto článku jsou uvedeny podrobnosti o vlastnostech a funkcích, které již nejsou v rámci systému Windows vyvíjeny.“

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Microsoft v článku uvádí všechny „zastaralé funkce systému Windows“, včetně mnoha z těch, které již dávno odstranil. Většina z nich zajímá pouze správce nebo profesionální uživatele, ale některé odstraněné aplikace mohou mít vliv i na běžné uživatele.

K odstranění je určen například také nástroj Steps Recorder, takže pokud chcete zaznamenávat problémy nebo pokyny krok za krokem na svém počítači, měli byste se naučit používat Výstřižky. Minulostí se stane skriptovací jazyk VBScript.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?