Hlavní navigace

Aktuální průvodce koupí notebooku - 1. díl

2. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
Každý, kdo v této chvíli shání nový počítač, musí před samotnou investicí zvážit hodně faktorů.

Stále musíte volit na základě parametrů jako je typ displeje, procesor, paměť, grafika, pevný disk, životnost baterie či hmotnost. K těm však v poslední době přibyly nové formy notebooku či nové mobilní procesory od AMD a Intelu, a ty nesouvisí jen s rychlostí procesoru, ale i s výkonem grafiky a životností baterie.

Nejvíce inovací se letos objevilo na trhu tenkých a lehkých notebooků, jedním z nejzvláštnějších trendů je rozostření hranice mezi tabletem a notebookem. Některé nové laptopy nabízejí dotykové displeje, které se otáčejí, překlápějí či odpojují od klávesnic, čímž se reálně stávají tablety. Mezi nejzajímavější příklady této nové formy zařízení patří konvertibilní ultrabook Dell XPS 12, Lenovo IdeaPad Yoga 11s či Sony VAIO Tap 11 (všechny dostupné na českém trhu).

Lenovo

Jestliže si myslíte, že dokážete žít mimo ekosystém Windows, máte na výběr z několika alternativ v podobě tzv. Chromebooků. Tyto notebooky (po nichž se budete muset na rozdíl od výše uvedených poohlédnout mimo domácí prostředí) běží na operačním systému Chrome OS, a lze na nich spouštět „prohlížečové“ aplikace. Mezi nejzajímavější příklady patří high-endový Chromebook Pixel, levný HP Chromebook 14 a ještě levnější, nedávno představený Acer C720 Chromebook (jehož oficiální cena na americkém trhu činí pouhých 199 dolarů, což je v přepočtu kolem 4 tisíc korun).

Ceny mainstreamových notebooků však pod 10 tisíc klesnou jen zřídka. A třeba výše zmíněný Dell XPS 12 stojí na českém trhu od nějakých 30 do 50 tisíc korun. Je téměř pravidlem (obsahujícím však dost výjimek), že se zvyšující se cenou se snižuje hmotnost a tloušťka zařízení a zvětšují se displeje. V nejvyšších cenových relacích nalezneme mobilní pracovní stanice a high-endové herní počítače, u nichž se však ve většině případů o nějaké nízké hmotnosti bavit nedá. Pořád ale za svůj letošní rozpočet můžete z obchodu odejít s laptopem, který je lehčí, tenčí a výkonnější než cokoliv, co jste si mohli koupit loni.

Podívejme se nejdříve na přehled typů notebooků, načež si řekneme, na jaké specifikace je při koupi třeba hledět.

Typy notebooků

Mini notebooky: Jestliže vaše výpočetní potřeby nejsou příliš náročné, najdete na trhu konvertibilní notebooky s miniaturními displejí, jako je Asus Transformer T100, za ceny mírně přesahující 10 tisíc korun. U tohoto konkrétního modelu lze displej odpojit od klávesnice (stejně jako u dražšího Sony Tap 11), ale onen Asus běží na procesoru Intel Atom, který je méně výkonný než CPU Intel Core i5, kterým je poháněn model od Sony. Nezaměňujte však tuto třídu PC s žalostně slabými netbooky včerejška – mini notebooky jsou totiž opravdové počítače.

soutez_casestudy

Víceúčelové notebooky: Jestliže máte omezený rozpočet, ale potřebujete notebook s větším displejem a klávesnicí, zvažte mainstreamový laptop typu Acer Aspire E1-572. Ceny modelů této třídy zakoupíte za ceny zhruba mezi 13 a 18 tisíci korunami. Tyto stroje mívají 14- až 16palcové displeje s běžným rozlišením 1 366 × 768 pixelů, 4 GB RAM, mechanické pevné disky a procesory střední třídy. Nejedná se o příliš dobré herní stroje, protože nemají dedikovanou grafickou kartu, jsou však výborné pro různé možnosti použití a ocení je zejména studenti. Více peněz zaplatíte za modely s dotykovou obrazovkou, která se pro Windows 8/8.1 docela doporučuje. (Ano, i nám stále chybí Windows 7.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?