Hlavní navigace

AMD chce prostřednictvím nový čipů Mendocino zajistit levným notebookům 10hodinový provoz

25. 5. 2022

Sdílet

 Autor: AMD
AMD zvyšuje svůj tržní podíl a z rukávu vytahuje další trumf: Mendocino.

Dlouhá léta nedostatek procesorového výkonu posouval AMD a jejich procesory „áčkové“ série do kategorie cenově dostupných notebooků. Nyní se situace mění. AMD uvede na trh procesor Mendocino postavený na výkonné architektuře Zen 2, určený pro notebooky v kategorii do 700 dolarů. Společnost to uvedla během veletrhu Computex 2022.

Mendocino se bude skládat ze čtyř starších Zen 2 jader a osmi vláken – současné notebooky s Ryzeny 6000 používají jádra Zen 3+ –, které doplní grafika Radeon RDNA 2, rovněž obsažená v procesorové řadě Ryzen 6000. K jejich výrobě AMD využije 6nm proces společnosti TSMC, přičemž v prodeji by se měly objevit v druhé polovině letošního roku.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Notebooky s procesory Mendocino slibují kromě jiného prodlouženou výdrž baterie přesahující deset hodin, uvedl marketingový ředitel AMD Robert Hallock. 

„U notebooků v kategorii od 399 do 699 dolarů jsou lidé zvyklí na čtyři, pět, šest hodin výdrže. S Mendocinem cílíme přinejmenším na deset hodin,“ prohlásil Hallock.

AMD v tichosti motivuje výrobce komerčních i běžných spotřebitelských notebooků, aby využívali čipy Ryzen Mobile a jak ukazuje naše recenze na Ryzen 6000 Mobile, výsledky nejenže naprosto předčí konkurenci, tržní podíl AMD pomalu ale jistě roste, zejména právě v segmentu notebooků. Během posledního kvartálu roku 2021 AMD na tomto poli dosáhlo rekordních výsledků, podílu 21,6 %, ukazují data společnosti Mercury Research. V prvním kvartálu roku letošního to pak bylo dokonce 22,5 %.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

„Chceme v základní a mainstreamové třídě dát lidem víc a díky procesorům Mendocino lidem za přístupnější cenu nabídnou prémiové technologie známé ze série Ryzen 6000. Chceme být v této kategorii v ohledu výkonu a životnosti baterie premianty,“ dodal Hallock.

CS24

Jeho kolega, Jason Banta, viceprezident a generální manažer sekce OEM PC, uvedl, že v průběhu letošního roku by se na trhu mělo objevit víc než 70 nových notebooků s Ryzeny 6000. Celkové množství notebooků s Ryzeny pak vyčíslil na zhruba 200: 50 herních, 90 ultratenkých a 60 komerčních. 

„V průběhu roku se bude naše nabídka dál rozrůstat,“ avizoval Banta.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?