Hlavní navigace

Americká Federální obchodní komise varuje před nebezpečnými QR kódy

14. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Všudypřítomné URL zkratky začaly být hojně zneužívány hackery.

QR kódy – čtvercové čárové kódy, které můžete naskenovat telefonem a získat tak rychlý a snadný přístup na webové stránky. Jsou neuvěřitelně užitečné a šetří drahocenné vteřiny stovkami různých způsobů a scénářů.

Chráníte svá uživatelská data u veřejných IT služeb?

Ale protože kód je v podstatě jen vizualizovaná webová adresa, musíte si dávat pozor, které z nich skenujete a aktivujete. Vyplývá to z nejnovějšího upozornění pro spotřebitele od americké Federální obchodní komise. 

Ve varovném příspěvku na blogu komise uvádí, že podvodníci aktivně používají falešné a škodlivé QR kódy v terénu – falešné v tom smyslu, že jsou zavádějící, nikoliv že jsou nefunkční. Příspěvek varuje před falešnými QR kódy umístěnými na nenápadných veřejných místech, například na parkovacím automatu, kde vám řeknou, že máte zaplatit pomocí aplikace, čímž zakryjí skutečnou službu a přimějí vás zadat platební údaje někam, kam rozhodně nechcete (a nadto vám ještě třeba odtáhnou auto). 

soutez_casestudy

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Jde o doplněk k méně propracovaným schématům, která pouze zasílají QR kód ve falešném e-mailu nebo textové zprávě s cílem přidat další vrstvu domnělé důvěryhodnosti k podezřelé webové stránce nebo aplikaci ke stažení. Nejde o ojedinělé případy – dosud byly zdokumentovány desítky tisíc takových útoků. 

Rada, jak se chránit, je stejná jako vždy. Dávejte si pozor na cokoli, co se vás snaží přimět k rychlému rozhodnutí, například na e-mail nebo textovou zprávu, ve které se píše, že váš balíček byl odložen, a pečlivě si prohlédněte adresu URL kódu zveřejněného na veřejnosti, než danou stránku navštívíte.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?