Hlavní navigace

Americká vláda žádá konec Facebooku

11. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © blende11.photo
Facebook čelí historické žalobě. Americká vláda a zástup státních žalobců požaduje, aby soud nařídil rozpuštění firmy.

Zástupci vlády Spojených států amerických a víc než 45 státních žalobců žalují Facebook. Sociální síť viní z nezákonného jednání a obchodních akvizic, jejichž smyslem je potlačit konkurenci. Poukazují hlavně na obchody, v nichž Facebook skoupil sociální platformu Instagram a komunikační aplikaci WhatsApp. Jde o jednu z nejvýznamnějších žalob, kterou americká vláda proti Facebooku zatím vznesla. I proto, že po soudu žádá, aby Facebook zcela rozpustil.

Facebook však argumentuje, že inkriminované obchodní akvizice posvětily samotné vládní orgány.

„Vláda teď chce obchody přehodnotit, čímž americkým firmám vysílá děsivý varovný signál, že žádný obchod nemusí být nikdy definitivní,“ říká právní zástupkyně Facebooku Jennifer Newsteadová. Dodává, že Facebook investoval miliony dolarů, aby z Instagramu a WhatsApp udělal úspěšné produkty, a proti vzneseným obviněním se bude „zarputile“ bránit.

„Smyslem antimonopolního práva je ochrana zákazníků a podpora inovací, nikoliv trestání úspěšných firem,“ stojí v oficiálním prohlášení Facebooku, dle kterého je argumentace vlády „revisionistická“ a její požadavky zavdávají k nebezpečnému precedentu.

Žalující strana viní Facebook, že při akvizici Instagramu v roce 2012 (za z dnešního pohledu směšnou 1 miliardu dolarů) a WhatsApp v roce 2014 (za 19 miliard dolarů) k potenciálním konkurentům postupoval strategií „koupit, nebo zničit“, čímž poškodil nejen firmy, ale také její uživatele, kteří přišli o kontrolu nad svými daty, z čehož Facebook jakožto příjemce peněz z reklamy v konečném důsledku profitoval. Žaloba cituje mimo jiné interní komunikaci, včetně e-mailu šéfa Facebooku Marka Zuckerberga z roku 2008, v němž uvádí, že pro Facebook „bude lepší firmy koupit, než s nimi soupeřit“.

„Už skoro deset let Facebook zneužívá své síly a dominantního postavení, aby ničil menší konkurenty, přičemž se tak děje na úkor obyčejných uživatelů,“ říká newyorská státní návladní Letitia Jamesová, která stojí v čele skoro padesátky státních žalobců. „Žádná společnost by neměla mít takto neomezenou moc nad naší osobní a sociální komunikací. Proto jsme se rozhodli jednat.“

Žaloba přichází v době, kdy jsou technologičtí giganti už několik měsíců pod drobnohledem vlády. V létě byli šéfové Googlu, Amazonu, Facebooku a Applu předvoláni svědčit před americký Kongres v rámci širšího vyšetřování jejich vlivu na trh. V říjnu pak Ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na Google, viníc ho z porušování zákonů na ochranu hospodářské soutěže za účelem udržení si monopolního postavení v oblasti internetového vyhledávání a reklamy.

soutez_casestudy

Dodejme, že některou z aplikací Facebooku denně používají víc než 2,5 miliardy lidí. Hodnota firmy dosahuje skoro 800 miliard dolarů, zaměstnává přes 56 tisíc lidí a v loňském roce vykázala zisk 18 miliard dolarů.

„Pořád je tu spousta práce, ale tahle žaloba představuje zásadní moment,“ komentoval aktuální dění americký think tank The Open Markets Institute, který na vládu dlouhodobě tlačí, aby vůči technologickým gigantům postupovala razantněji. Konec Facebooku se sice v dohledné době asi čekat nedá, rozhodně je ale žaloba znakem trendu, že v očích stále většího množství lidí jsou velké technologické firmy velké až příliš.

Byl pro vás článek přínosný?