Hlavní navigace

Analog na Ústecku skončil

1. 11. 2010

Sdílet

 Autor:
Vypnuté analogové vysílání na Ústecku nahrazuje digitální pozemní i jiné druhy vysílání včetně IPTV.

Po vypnutí analogového pozemního vysílání z hlavních vysílačů na Ústecku má přes 99% televizních domácností zajištěn příjem televizního signálu jiným způsobem. Více než polovina televizních domácností v tomto kraji přijímá digitální signál pozemním příjmem (DVB-T).

Na Ústecku došlo k 31. srpnu k vypnutí analogových televizních vysílačů Buková a Jedlová hora, čímž bylo v regionu zcela ukončeno analogové vysílání. Podle výzkumu „Monitoring přechodu na digitální vysílání“ ze září 2010 v Ústeckém regionu již naprostá většina televizních domácností (99,2 %) situaci vyřešila a příjem televizního signálu má zajištěn jiným způsobem. Na analogový pozemní signál (ATV) bez dalších možností příjmu je odkázáno méně než 1 % domácností. Stejně nepatrné množství domácností uvedlo, že zatím přišlo o nějakou televizní stanici.

Nejběžnějším používaným způsobem příjmu na Ústecku je digitální pozemní vysílání (DVB-T), které v podstatě nahradilo analogové pozemní vysílání. DVB-T v tomto regionu přijímá více než polovina televizních domácností (51 %). Necelá třetina domácností (31 %) má možnost příjmu TV vysílání přes kabel, který je na Ústecku v porovnání se zbytkem ČR poměrně hodně rozšířen. Satelitní televizní vysílání přijímá v Ústeckém kraji 27 % domácností. IPTV jako způsob příjmu TV uvádí 4 % domácností. Příjem analogového pozemního vysílání (téměř vždy v kombinaci s jiným způsobem příjmu) v oblasti uvádí 9% dotazovaných domácností. V určitých částech regionu je stále možné přijímat ATV prostřednictvím z vysílačů sousedící oblasti. Některé domácnosti mají samozřejmě možnost přijímat TV vysílání více způsoby současně.

Graf 1: Způsoby příjmu televizního signálu na Ústecku (n=524)

soutez_casestudy

Způsoby příjmu televizního signálu na Ústecku

Zdroj: ATO – MEDIARESEARCH, Monitoring přechodu na digitální vysílání, Ústecko, září 2010 (Televizní domácnosti n=524)
Pozn.: Uvedené výsledky ukazují procenta televizních domácností, které uvedený typ příjmu používají alespoň na jednom televizoru v domácnosti, přičemž i na jednom televizoru může být použito více typů příjmu televizního signálu.


Monitoring přechodu na digitální vysílání provádí společnost MEDIARESEARCH ve spolupráci se STEM/MARK pro Asociaci televizních organizací. Cílem projektu je zjistit povědomí a informovanost domácností o probíhajících změnách ve spojení s procesem digitalizace televizního vysílání. Výzkum průběžně mapuje reakci domácností v oblasti příjmu televizního vysílání i s ohledem na projekt elektronického měření sledovanosti televize.

Byl pro vás článek přínosný?