Hlavní navigace

Analytici predikují dopady ruské agrese na Ukrajině na globální trh ICT

14. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ruská invaze na Ukrajinu a následné diplomatické a ekonomické reakce dovedly Evropu i svět do kritického bodu. Důsledky konfliktu dopadnou také na globální trh informačních a komunikačních technologií. Zasáhnou jej zejména hospodářské sankce a další opatření uvalená na Rusko Spojenými státy, Evropskou unií a dalšími zeměmi. Nová zpráva společnosti International Data Corporation (IDC) se zabývá úvodním vyhodnocením dopadu krize na světové technologické trhy.

Aktuální geopolitická situace v následujících měsících a letech nepochybně ovlivní globální poptávku po informačních a komunikačních technologiích,” říká Andrea Siviero, zástupce ředitele výzkumu European Customer Insights & Analysis. „Více než polovina respondentů nového průzkumu IDC Global CIO Quick Pulse v současnosti přehodnocuje plány svých technologických výdajů na rok 2022. Desetina se chystá provést velmi výrazné změny.

Analytici společnosti IDC očekávají hluboký propad a následné pomalé oživení výdajů na ICT v Rusku a na Ukrajině. Výpadek poptávky v těchto zemích ale bude mít na globální úrovni jen omezený dopad. Obě země se společně podílejí na celosvětových výdajích na ICT zhruba jedním procentem. V rámci Evropy jde o 5,5 procenta.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Podstatně větší vliv na globální i regionální trhy ICT budou mít vedlejší důsledky konfliktu. Konkrétně hovoříme o narušení obchodních vztahů, dodavatelských řetězců, toků kapitálu a cen energií. Tyto faktory se negativně promítnou do celé globální ekonomiky. Jaké dopady postihnou trhy ICT?

Kolísání poptávky po technologiích: Konflikt zastavil obchodní operace na Ukrajině a ruská ekonomika pociťuje první projevy uvalených sankcí. V obou zemích letos dojde k vysokému, dvoucifernému propadu poptávky. Technologické výdaje v západoevropských zemích nejspíše vzrostou v důsledku navýšení výdajů na obranu a bezpečnost.

Ceny energií a inflační tlaky: Napětí, jež přináší konflikt na Ukrajině, už má rozsáhlé důsledky jak pro samotné ceny energií, tak pro bezpečnost jejich dodávek. Postihuje zejména některé evropské země, v nichž již dnes na cenové indexy působí kaskádové efekty. Většina států bude muset rychle přehodnotit své krátkodobé energetické plány a zároveň zintenzivnit snahy v oblasti snížení závislosti na fosilních zdrojích energie.

Přesun dovedností a infrastruktury: Více než sto globálních technologických společností založilo na Ukrajině své pobočky a mnohem více dalších působí v Rusku. Konflikt narušil práci desítek tisíc vývojářů a vedl k přesunu některých služeb. Tyto vztahy, spolu s fyzickými aktivy a personálem, který je s nimi spojen, stejně jako veškeré budoucí plány rozvoje, bude třeba ve světle konfliktu přehodnotit.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Dostupnost hotovosti a úvěrů: Doposud uvalené finanční sankce představují vážný problém pro dostupnost zahraničních úvěrů v Rusku. Zároveň představují hrozbu potenciální ztráty pro půjčky, jež ruským firmám a institucím poskytly státy EU. Bez přístupu k úvěrům bude většina ruských organizací nucena v nejbližší době pozastavit investice do nových technologií. Země také trpí vážným nedostatkem hotovosti, což výrazně ovlivňuje spotřebitelské výdaje. 

Dynamika dodavatelského řetězce: Vývoz hotových výrobků a technologických komponent do Ruska uvalené sankce výrazně ovlivní. Dopad na exportující západní společnosti bude ale vzhledem k velikosti tohoto odbytiště relativně malý. Větší důsledky přinese omezení dovozu technologických materiálů z Ruska a Ukrajiny. Dopadne zejména na odvětví polovodičů, které počítalo s dodávkami neonového plynu, palladia a C4F6. Konflikt podle očekávání naruší také globální dodavatelské řetězce, protože náklady budou přesměrovávány kolem obou zemí, což zvýší cenu dopravy. 

Kolísání směnných kurzů: Ruská měna v reakci na první vlnu sankcí prudce ztratila na hodnotě, což výrazně zdražilo dovážené IT vybavení a služby. Mnoho společností v této souvislosti odmítá zasílat zboží do Ruska, ačkoli by za něj stále mohly dostat zaplaceno. Aktivity ruských výrobců osobních počítačů, serverů a komunikačních zařízení se díky tomu začínají komplikovat. Geopolitické napětí má dopad i na další měny v regionu a postihuje i euro.

soutez_casestudy

Kromě výše uvedených bezprostředních důsledků lze očekávat i další krátkodobé a dlouhodobé dopady. Patří mezi ne zvýšená volatilita akciových trhů a tržní spekulace, riziko kybernetických útoků i možnosti zahájení kybernetické války, narušení prostředí pro rozvoj start-upů v Rusku a na Ukrajině. Dojde také na vytvoření nových obchodních a vědeckých aliancí, které by nahradily ty, jež přerušil konflikt. 

Vzhledem k proměnlivé povaze konfliktu IDC doporučuje, aby technologičtí dodavatelé identifikovali slabé články v ekosystému svého hodnotového řetězce, nasadili agilní strategie v dodavatelském řetězci a vytvořili akční plány, které jim umožní předvídat a reagovat na rušivé vlivy," uvedl Philip Carter, viceprezident Worldwide Thought Leadership Research.

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE

Byl pro vás článek přínosný?