Hlavní navigace

Analýza: Jak pandemie ovlivnila a ovlivní fungování firem?

19. 6. 2020

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Z globálního průzkumu Check Pointu ohledně dopadů pandemie vyplývá, že pro více než 86 % respondentů byl největší výzvou během pandemie nárůst práce z domova, největším bezpečnostním problémem pak zajištění dostatečné kapacity VPN.

Tří ze čtyř IT a bezpečnostních odborníků se přitom obává dalšího nárůstu kybernetických útoků a zneužití zranitelností, jakmile se naplno otevřou kanceláře, zároveň však bude potřeba zaměstnancům i nadále umožnit práci z domova.

Z průzkumu mezi více než 270 IT a bezpečnostními odborníky z celého světa například vyplývá:

  • Největší bezpečnostní obavy na začátku COVID-19 karantény: 62 % respondentů uvedlo, že hlavní starostí na začátku karantény bylo zachování bezpečného vzdáleného přístupu a VPN kapacity pro zaměstnance, následovala prevence útoků využívajících sociální inženýrství (47 %) a zabezpečení koncových bodů v domácnostech zaměstnanců a domácích sítí (52 %).
  • Postupné otevírání kanceláří a návrat do „nového normálu“: 75 % respondentů uvedlo, že po skončení karantény byly kanceláře znovu otevřeny pro omezený počet zaměstnanců. V průměru však zaměstnanci stále pracují 4 z 5 dnů doma, což znamená, že zranitelnosti a hrozby pro vzdálené pracovníky jsou stále aktuální.
  • Slabiny v zabezpečení práce na dálku: Zatímco 65 % respondentů uvedlo, že jejich společnost nedovoluje vzdálený VPN přístup k podnikové síti nespravovaným počítačům, pouze 29 % nasadilo zabezpečení koncových bodů na domácích počítačích zaměstnanců a pouze 35 % provádí kontrolu souladu s předpisy a nařízeními (regulátory compliance). 42 % tvrdí, že jejich společnost investuje do školení v oblasti kybernetické bezpečnosti. Celkově se ukazuje, že organizace stále nejsou řádně připravené na kybernetické útoky 5. generace, které se zaměřují na vzdálené pracovníky.
  • Bezpečnostní priority v nadcházejících měsících: 79 % respondentů uvedlo, že hlavní prioritou je zpřísnění bezpečnosti a prevence útoků, protože zaměstnanci nadále často pracují z domova. 43 % uvedlo, že plánují implementovat mobilní bezpečnostní řešení a 39 % plánuje konsolidaci bezpečnosti kvůli odstranění „slepých míst“ napříč zvětšeným perimetrem sítě.
  • Největší kyberbezpečnostní obavy pro následujících 12 měsíců: Více než 75 % respondentů uvedlo, že je nejvíce znepokojuje nárůst kybernetických útoků, zejména phishingu a útoků využívajících sociální inženýrství. 51 % respondentů uvedlo, že je znepokojují útoky na nezabezpečené domácí koncové body, následují útoky na zaměstnanecká mobilní zařízení (33 %).

Dubnový průzkum Check Pointu pak ukázal, že organizace čelily během prvních týdnů pandemie nebezpečné kombinaci kyberhrozeb a musely se vypořádat s rychlou změnou pracovních postupů.

soutez_casestudy

71 % respondentů sledovalo nárůst kybernetických útoků v únoru a březnu 2020 a 95 % čelilo dalším bezpečnostním výzvám spojeným s masivním nárůstem práce z domova a stínovým IT.

 

Byl pro vás článek přínosný?