Hlavní navigace

Android 3.0 slibuje revoluční holografické ovládání

28. 1. 2011

Sdílet

Google uvolnil preview vývojářského kitu pro novou verzi operačního systému Android 3.0, přezdívaného též Honeycomb.

Oznámení se objevilo na blogu Xaviera Ducroheta, hlavního vývojáře Android SDK. „Během následujících týdnů uvolníme finální SDK, který již bude možné využít k vytváření aplikací pro Android 3,0,“ slibuje Ducrohet.

Android Honeycomb, který byl představen již v minulém roce, nabídne nové uživatelské rozhraní, které je také popisováno jako holografické. Hlavní cílovou skupinou třetího Androidu budou uživatelé tabletů. S tímto předpokladem se tedy pracuje i na nástrojích pro vývojáře, které budou přizpůsobené vytváření aplikací pro přístroje s větším displejem. Tyto nové funkce si mohou nyní vývojáři díky preview verzi SDK (software development kit) vyzkoušet a zvyknout si tak na nové prostředí. Ducrohet nicméně upozorňuje, že před vydáním finální verze může SDK ještě doznat velkých změn.

Preview SDK obsahuje řadu nových prvků uživatelského rozhraní a bohatší widgety. Hodně práce bylo vynaloženo na podporu moderních a výkonných grafik nebo na nový framework pro animace. Stejně tak se počítá i s populární hardwarovou akcelerací a k dispozici je nový 3D engine Renderscript. Honeycomb bude moci běžet jak na přístrojích s jednojádrových procesorem, tak i dvoujádrem, optimalizovaný bude pro obě varianty. Z dalších novinek ještě zmiňme podporu HTTP Live streamingu, sdílení dat přes protokoly MTP/PTP a nové API pro bezdrátový standard A2DP. Video, zachycující práci s prototypem tabletu s novou verzi Androidu najdete v článku Android 3.0: První ukázky dávají tušit velkou hrozbu pro iPad.

Byl pro vás článek přínosný?