Hlavní navigace

Android s LG přichází o velkého inovátora

7. 4. 2021

Sdílet

 Autor: LG
Jedinečný ne vždy znamená užitečný. LG po letech ztrát opouští segment mobilních telefonů.

Jeden z největších inovátorů světa Androidu odstupuje ze hry. Jihokorejská společnost LG oznámila, že končí s byznysem mobilních telefonů, a to k 31. červenci letošního roku. Smyslem tohoto strategického rozhodnutí je prý věnování více pozornosti jiným „rostoucím oblastem“, jako jsou například zařízení chytré domácnosti, elektromobily nebo robotika.

Telefony LG zůstanou dostupné a budou prodávány do vyprodání zásob a společnost jim prý bude poskytovat podporu a softwarové aktualizace po dobu, která se bude různit dle regionů. Nepočítejme ale s telefonem s rolovatelným displejem, který firma představila na letošním CESu, a vzhledem k tomu, že dost telefonů LG dosud neobdrželo aktualizaci na Android 11, mohou příznivci značky nejspíš zapomenout i na Android 12.

Rozhodnutí LG „seknout“ s chytrými telefony není až takovým překvapením. Firma v daném segmentu v posledních letech zaznamenávala obrovské ztráty a spekulace, že své mobilní oddělení zavře, se objevovaly už několik měsíců. Přesto je to z pohledu uživatelů škoda. Telefony LG držely kvalitativní laťku relativně vysoko a často výkonnostně předčily i výrazně dražší výrobky konkurence. Dáno to bylo i nekonečnou touhou firmy po inovacích.

CS24

Ať už byla jejím produktem už zmíněná novinka s rolovatelným displejem, LG V60 ThinQ s dvojitým displejem anebo vysoce modulární LG G5. Jak však říká známá pravda, jedinečný ne vždy znamená užitečný. Bezdotyková gesta LG G8 totiž nebylo až tak snadné ovládnout a třeba otočný displej loňského LG Wing si říkal o pozornost snad až příliš zoufale a ač zaujal, příliš se neujal.

Vysoké cíle zpravidla provází vysoké riziko, a byť ustavičná snaha inovovat je jistě chvályhodná, faktem zůstává, že LG se nikdy nepodařilo opravdu zabodovat s telefonem, který by šlo považovat za mainstreamový hit. A svět, v němž velká část uživatelů volí spolehlivou jistotu značek, jako jsou Apple, Samsung nebo Xiaomi, tak opouští.

Byl pro vás článek přínosný?