Hlavní navigace

Ani Mac není imunní vůči invazi tabletů

14. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Apple
Rostoucí popularita tabletů má na prodeje Maců stejný vliv jako na prodeje běžných desktopů s Windows.

Během 12 měsíců předcházejících 30. září 2013, tzn. konci fiskálního roku v Applu, se Maců prodalo o 10 % méně než za stejné období o rok dříve.

Během stejného časového úseku přitom podle údajů IDC poklesl prodej počítačů o 11,5 %. Nejenže tedy obě platformy zaznamenaly velmi podobný pokles, ale stalo se tak i ve stejném období.

Ne vždy byl však jejich vývoj takto propojen. V druhé polovině roku 2009 sice poptávka po obou platformách rapidně vzrostla v souvislosti s tím, jak postupně odeznívala velká hospodářská krize. V případě PC byla zvýšená poptávka podpořena i novým operačním systémem Windows 7.

Zatímco ale Mac v následujících dvou letech ve svém tažení pokračoval a v některých čtvrtletích dosahoval i 24% nárůstu, počítače s ním už krok držet nedokázaly. Jejich poptávka se v prvním čtvrtletí 2011 naopak začala propadat a v tomto roce ani jednou nepřekonala 5% růst. Dvouciferný růst Maců se naproti tomu zastavil až začátkem roku 2012.

Růst Maců byl tak dlouhou dobu v ostrém kontrastu s potápějícím se trhem s PC. Analytici to dávali nejčastěji za vinu rostoucí popularitě tabletů a špatné adopci Windows 8.

Nyní se však ukázalo, že ani Mac není vůči invazi tabletů imunní.

Třebaže by mohl někdo argumentovat, že uživatelé Maců pokračovali v nákupu nových systémů i po získání vlastních tabletů, jako pravděpodobnější se jeví možnost, že schopnost Applu držet si růst byla způsobena přílivem nových uživatelů. Například v roce 2011, kdy dodávky PC rostly asi jen o 2 %, podíl uživatelů Maců s připojením k internetu vzrostl o 22 %. Důvodem byl i přesun uživatelů z PC na Macy.

Příliv nových uživatelů tak jen maskoval klesající prodeje, které se nakonec stejně ukázaly.

Klesající dodávky Maců, které začaly ve posledním čtvrtletí roku 2012 a pokračovaly i další tři čtvrtletí následujícího roku, bychom mohli pravděpodobně využít i k vyvrácení teorie, že za klesající dodávky PC primárně mohou špatné Windows 8.

Od uvedení Windows 8 na trh se totiž často objevují názory, že se spotřebitelé vyhýbají nákupu nového počítače, protože se k nim dostaly negativní ohlasy na nový systém. Windows 8 v poklesu PC jistě sehrály svou roli, stejně tak ale i několik dalších faktorů - například již zmíněné tablety.

CS24

Na druhou stranu, pro Apple není klesající poptávka po Macích až takový problém, jaký představuje klesající poptávka po PC pro Microsoft. Ztrátu si totiž společnost bohatě kompenzuje prodejem iPadů. Těch za poslední rok prodala přes 71 miliónů.

 

Byl pro vás článek přínosný?