Hlavní navigace

Aplikaci Ulož.to v obchodu Google Play nenajdete. Google ji smazal kvůli pirátství

15. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Text byl doplněn o reakci společnosti Ulož.to (16. 3. 2022 10:35)
Společnost Google odstranila ze svého obchodu Google Play aplikaci služby Ulož.to. Důvodem je, že přes aplikaci se mohl šířit nelegální obsah.

Na odstranění aplikace upozornil náš sesterský portál Lupa.cz. Podle něj se tak stalo na základě podnětu české společnosti Weemazz. Ta nositelům práv zajišťuje monitoring datových úložišť s cílem vyhledávat nelegálně sdílených obsah.

Weemazz pracuje i pro televizní společnosti jako je Nova nebo Prima, zastupuje ale třeba u Českou televizi nebo Seznam. A právě na základě jejich zadání se obrátil na společnost Google. 

“Google tímto krokem potvrdil, že aplikace Ulož.to v masivním měřítku porušuje práva autorů. Pevně věříme, že nám v ochraně autorských práv začnou konečně pomáhat i čeští zákonodárci, soudy a další instituce, protože účinná ochrana proti pirátství je nutnou podmínkou dalších investic do zkvalitňování filmové a televizní nabídky,” citovala Lupa.cz ředitele FTV Prima Marka Singera.

Podle šéfa Weemazzu Radima Horáka Google uznal, že aplikace Ulož.to „zpřístupňuje velké množství nelegálně sdíleného obsahu, například filmy, seriály, hudbu, knihy nebo divadelní hry.“

Je to účelový krok, reaguje Ulož.to

Jednatel služby Ulož.to cloud Jan Karabina označil postup společnosti Weemazz za „'účelové a neozprávněné“. „Jakmile jsme se o této situaci dozvěděli, zaslali jsme společnosti Google oficiální cestou naši reakci (counternotice). Bohužel jsou jednotlivé kroky ze strany Googlu nastaveny tak, že i když proces ještě neskončil, aplikace je dočasně nedostupná,“ uvedl Karabina.

soutez_casestudy

„S účelovým odůvodněním, které bylo uvedeno ze strany společnosti Weemazz, samozřejmě nesouhlasíme. Ulož.to poskytuje své služby zcela v souladu s českými, evropskými i americkými předpisy. Bohužel to není to poprvé, co nás společnost Weemazz poškozuje, proto připravujeme odpovídající právní kroky,“ dodal.

Firma navíc uvedla, že aplikace pro Android je stále k dispozici přímo na jejich stránkách. Stejně tak je dostupná i na a Apple App Store.

Byl pro vás článek přínosný?