Hlavní navigace

Apple brojí proti Samsungu Galaxy Nexus

13. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Suriko - Fotolia.com
Společnost Apple požádala o vydání předběžného opatření, které by v USA zastavilo prodej telefonu Samsung Galaxy Nexus, vůbec prvního zařízení s operačním systémem Android 4.0.

Návrh na vydání předběžného opatření byl podán u okresního soudu pro Severní Kalifornii. Apple v něm žádá o dočasné zastavení prodeje chytrého telefonu Galaxy Nexus, který údajně porušuje čtyři patenty společnosti Apple. Jednat by se mělo o dva zásadní technologické patenty, které uživatelům umožňují zadávat telefonní čísla a „dotknout“ se jich na webové stránce, další patenty se pak týkají rozpoznání hlasu v Siri, unifikovaného vyhledávače pro celý telefon, a uzamknutí, respektive odemknutí telefonu. "Prodej telefonu Galaxy Nexus během tohoto soudního sporu společnosti Apple způsobí nenahraditelnou újmu," uvádí Apple ve své žalobě. "Trh se smartphony se nachází v klíčovém bodě, kdy většina zákazníků přechází na chytré telefony a dlouhodobé preference jednotlivých zákazníků v budoucnu mohou být do velké míry ovlivněny operačním systémem na jejich prvním telefonu."

"A to je přesně důvod, proč Samsung kopíruje produkty Apple - aby získal výhodu první koupě a odlákal zákazníky od společnosti Apple," stojí dále v žalobě, která cíleně útočí kromě telefonu Galaxy Nexus i na nový Android. Kromě ztráty potenciálních kupujících iPhonů kvůli telefonu Galaxy Nexus dále Apple uvádí, že bude čelit také ztrátám u tržeb z iMaců, Macbooků a Apple TV. Navíc prý americká společnost přijde o tržby z iTunes. Apple podal na Samsung již celou řadu žalob po celém světě a soudci mu mnohdy dali zapravdu. Samsung musel například pozměnit svůj tablet, aby jej mohl prodávat na německém trhu.

Byl pro vás článek přínosný?