Hlavní navigace

Apple dobývá podnikové IT

18. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
Mobilní zařízení Apple se začala prosazovat na firemním trhu. Telefony a tablety určené původně k zábavě využívá stále více podniků i k „seriózní práci“.

Microsoft se snaží nalákat velké podniky na příslib Windows 8. Teď záleží na zákaznících, jestli se jim vyplatí upgradovat na slibovanou mobilní platformu Windows 8, nebo jestli nedají přednost jedné ze dvou alternativ, které již na trhu nějaký čas působí. Jsou to Google a Apple, nebo spíš jejich operační systémy Android, iOS a OS X, které vysvobodily podniky ze zajetí v podobě nadvlády jednoho operačního systému. Ukázaly totiž, že Windows není jedinou platformou vhodnou k provozování firemních aplikací.

Důkazy mluví jasně
Podle jednoho z posledních průzkumů ve Velké Británii (YouGov) se počet iPadů v podnicích v roce 2011 ve srovnání s rokem předchozím zdvojnásobil. Podle jiného průzkumu v USA (Aberdeen Group) vlastní alespoň jeden iPad 96 % velkých podniků. Společnost SAP vlastní více než 3.300 iPhonů a 11.000 iPadů - díky nim výrazně poklesl počet používaných počítačů.

Druhá alternativa - Android - z pohledu podniků doplácí na svou velkou otevřenost. Parametry zařízení s tímto operačním systémem se vzájemně velmi liší, takže je obtížnější připravit aplikace na míru. V neposlední řadě pro něj vzniká podstatně víc škodlivého softwaru než pro iOS.

Znamená to, že řada podniků dospívá do fáze, kdy se musí rozhodnout, zda investovat do Windows 8 - a do modernizace hardwaru, která změnu operačního systému většinou provází, nebo zda přejít k důvěryhodnému a prověřenému řešení od Applu.

Podle průzkumů Gartner a IDC celosvětové prodeje počítačů postupně klesají. To ovšem neplatí pro Apple, jehož notebooky i pracovní stanice po dlouhé době překonaly hranici 10% podílu na trhu. Apple se nejspíš nikdy nestane celosvětovou jedničkou. Je ovšem dobré si připomenout, že bezpečnější je nespoléhat se výhradně na jeden operační systém. Pokud totiž jeden OS ovládne většinu trhu, přitáhne na sebe pozornost většiny tvůrců škodlivého softwaru. Stačí se podívat na množství zavirovaných domácích počítačů, které jejich majitelé neumějí odvirovat, nebo dokonce ani o přítomnosti škodlivého softwaru ve svém systému nevědí.

Budoucnost podnikových IT nebude patřit výhradně Microsoftu. Čeká nás mnohem různorodější kombinace různých platforem. Taková situace nakonec prospěje všem. Podniky získají stabilnější pracovní prostředí, jejich zákazníci se nebudou tolik muset bát ztráty svých důvěrných dat - pokud tedy podnik zvolí takové řešení, které dokáže důvěrná data ochránit co nejlépe.

Útok od lesa
Apple nepodnikl proti hegemonii Microsoftu frontální útok. Místo toho šel cestou, kterou se „naučil“ v oblasti spotřební elektroniky. Svého úspěchu na trhu s počítači dosáhl sázkou na design, ergonomii, jednoduchost ovládání, spolehlivost a stabilitu. Jeho výrobky nemusí nutně mít nejlepší technické parametry. Jsou ale navrženy a zkonstruovány tak, aby fungovaly spolehlivě a navíc ještě hezky vypadaly.

Dalšími kroky v podobě chytrého telefonu a tabletu, které vycházejí ze stejných principů jako jeho počítače, vytvořil Apple sadu zařízení, která mohou najít plnohodnotné uplatnění i ve středních a velkých podnicích.

Byl pro vás článek přínosný?