Hlavní navigace

Apple docílil zákazu prodeje smartphonů Samsungu

25. 8. 2011

Sdílet

Nizozemský soud v Hágu zakázal dovoz smartphonů Samsung Galaxy S, S II a Ace do Evropy kvůli porušování patentu Applu.

Jedná se tak o další dějství příběhu, který začal snahou o zákaz prodeje tabletů Galaxy Pad. Důvodem nového zákazu ovšem není podobný desing, jako v případě tabletu (kdy se navíc zjistilo, že Apple vzhled přístrojů Samsungu v důkazních materiálech zkreslil), ale konkrétně porušení jediného patentu Applu na správu fotografií. Ostatní důvody soud zamítl, což někteří komentátoři jako třeba Gregor Vos, právník specializující se na problematiku duševního vlastnictví u společnosti Klos Morel Vos en Schaap, označují ve skutečnosti za velké vítězství Samsungu. Zákaz prodeje má navíc platit až do 13. října, takže má Samsung čas jednat.

Samsung má konkrétně ve zmíněných smartphonech porušovat patent Applu EP 2 058 868, který popisuje způsob procházení galerie fotografií za využití gest prstů na dotykovém displeji. Jedná se ale spíše o porušení patentu operačním systémem než konkrétními přístroji. Sám Google si je tohoto problému pravděpodobně vědom, takže v Androidu 3.x již přišel s jiným způsobem, jak procházet galerií, tudíž problému u zmíněných telefonů se dá jednoduše vyhnout jejich aktualizací z Androidu 2.x na 3.x. Sami zástupci Samsungu již informovali, že se pokusí udělat maximum pro to, aby se smartphony Galaxy, Galaxy II a Ace co nejdříve mohly dostat k uživatelům v Evropě. Česka se navíc zákaz vůbec netýká, protože zde Applu zmíněný patent propadl a nebyl již obnoven.

Co se týká desingu smartphonů Samsungu, zde soudce E. F. Brinkman přímo potvrdil, že nejde o kopii přístrojů Applu. Toto rozhodní je pro Apple pravděpodobně zklamáním a podle Vose se možná jedná o důsledek manipulace Applu s fotografiemi. Dnes by měl navíc o podobnosti Galaxy Tabu od Samsungu a iPadu od Applu rozhodovat opět německý soud a podle Vose situace pro Samsung v této souvislosti vypadá velmi dobře, i když samozřejmě němečtí soudci mohou dospět k úplně jinému závěru. Samsung již zaručil překlad rozhodnutí nizozemského soudu do němčiny a hodlá jej pravděpodobně při pokračování sporu využít.

Byl pro vás článek přínosný?