Hlavní navigace

Apple dostal pokutu 625 milionů dolarů za porušování patentu

8. 2. 2016

Sdílet

 Autor: © Apple
Soud rozhodl, že Apple vědomě porušoval patenty firmy VirnetX. Musí jí tak zaplatit vysoké odškodné.

 

Porota shledala Apple viným z porušování všech technologických patentů, na které společnost VirnetX upozornila. Nejprve se řešilo, kolik má Apple zaplatit za dva předchozí patenty, o kterých už bylo rozhodnuto, že je firma využívala bez povolení. Částka se nakonec stanovila na 334,9 milionu dolarů.

Východotexaský soud též rozhodl, že ve věci zbývajících patentových sporů Apple opět vědomě porušil zákon. Za to musí technologický gigant zaplatit dalších 290,7 milionu dolarů. Ve výsledku tedy Apple zaplatí v přepočtu přes 15 miliard korun.

Prohřešků se společnost dopustila např. u FaceTime a iMessage služeb, kromě toho též u bezpečnostních technologií jako VPN od Demand.

VirnetX je společností bez jakýchkoli produktů – specializuje se výhradně na vybírání licenčních poplatků za patenty. Roky již firma hlásá, že hodlá prodávat různé produkty, ale dosud se tak nestalo. Má pouhých 14 zaměstnanců.

VirnetX vs. Apple je kauza zajímavá hned ze dvou důvodů: Prvním je nedávná změna postupu v posuzování patentových sporů, která bude v budoucnu nahrávát spíše společnostem jako je právě Apple. Druhým důvodem je vysoká částka: 625 milionů je pro VirnetX skutečně masivní výhrou. Patentová firma sice již v minulosti vyhrála velké spory, ale takovýto rozsah je výjimečný i pro ni.

Dřívější patentové soudy zahrnují opět Apple, kdy v roce 2012 na něm firma vysoudila 368 milionů dolarů a dokonce také téměř 1% ze zisku z budoucího prodeje iPhonů a iPadů. Nakonec však obě tato rozhodnutí soud zrušil a žádný zisk VirnetuX neplynul. Neúspěšně dopadla i hádka s Ciscem. Naopak mezi vyhrané spory patří mimosoudní vyrovnání VirnetX s Microsoftem v hodnotě 200 milionů dolarů.

soutez_casestudy

Předpokládá se, že i tentokrát se Apple pokusí vedikt poroty změnit. Zda-li se mu to povede jisté není, určitá pravděpodobnost tu však existuje.

„Jsem vděční za tvrdou práci poroty a za pozornost, kterou případu věnovali a za vyřčení spravedlivého verdiktu,“ řekl právník VirnetX Jason Cassady. „Porota viděla to, co my tvrdíme celou dobu: Apple již roky porušuje technologické patenty VirnetX“.

Byl pro vás článek přínosný?