Hlavní navigace

Apple představil iOS 4.3 s řadou nových funkcí

13. 1. 2011

Sdílet

Po ohlášení dlouho očekávaného iPhonu pro CDMA sítě představil Apple vývojářům i novou verzi iOS.

Jedna z hlavních novinek, kterou má mobilní operační systém iOS 4.3 přinést, je přístup třetích stran k funkci AirPlay, což je název pro technologii streamování videa, která se objevila v iOS 4.2. Další významnou inovací je pak funkce tzv. osobního hotspotu.

iOS 4.3 od Applu, zatím představený v beta verzi pro vývojáře, bude dostupný pro přístroje iPhone, iPod touch i iPad. Na rozdíl od iOS 4.2, který přišel s podporou funkce AirPlay, ale jen v některých Applem již zabudovaných aplikacích, jako je Safari či YouTube, umožní iOS 4.3 vývojářům využívat AirLive i v jejich vlastních aplikacích, což rozšiřuje potenciál této technologie.

Apple dále v iOS 4.3 představuje novou sadu multidotykových gest, která mají výrazně zlepšit interakci s tablety iPad. I když je tento přístroj schopný vyhodnotit více dotyků současně, jeho operační systém byl dosud schopný využít maximálně pohybu dvou prstů k zoomování stránek či rotaci obrázků. V iOS 4.3 budou moci uživatelé iPadů (u ostatních přístrojů Applu tato funkce podporovaná nebude) využívat gesta s podporou čtyř či pěti prstů a Apple již představil příklady nových gest pro vývojáře, aby je mohli testovat. Video s ukázkou multidotykových gest můžete vidět níže:



Poslední významnou novinkou má být funkce osobního hotspotu. Pomocí ní by všechny smartphony a tablety Applu s iOS 4.3 měly být schopné připojit bezdrátově až pět dalších zařízení, která pak sdílí jejich prostředky pro připojení k internetu. Tato funkce ovšem bude fungovat jen v případě, že ji bude podporovat i operátor, jehož služby uživatel využívá.

O novém modelu iPhonu, který byl také odhalen tento týden, si můžete přečíst v článku Apple představil iPhone 4 pro CDMA sítě s přepracovanou anténou.

Byl pro vás článek přínosný?