Hlavní navigace

Apple představil iPhone 4 pro CDMA sítě s přepracovanou anténou

12. 1. 2011

Sdílet

Nově představený model smartphonu iPhone má anténu umístěnou jiným způsobem, než tomu bylo u původního.

Mluvčí Applu potvrdil, že nový přístroj, který bude (zatím) nabízet americký operátor Verizon Wireless, má anténu speciálně navrženou pro práci v CDMA sítích. Tu v našem regionu využívá nejmladší český operátor U:fon. Nová verze iPhonu 4 podporuje 3G EV-DO sítě a k dispozici má být od 10. února. Pro některé uživatele je ale zklamáním, že nejsou podporovány 4G sítě LTE a samozřejmě není použitelný ani v GSM. To může být problémem např. při roamingu v zemích, v nichž neexistují operátoři s CDMA sítěmi. Předpokládaná rychlost stahování dat by měla být od 600 do 1400 kb/s. Na původní verzi iPhonu ovšem někteří uživatelé dosahovali běžně rychlostí i kolem 3 Mb/s.

Co se týká zmíněné antény, právě původní model měl díky jejímu designu problémy s příjmem při držení prsty za boky přístroje, takže Apple začal k novým iPhonům zdarma přidávat pouzdro a investoval nemalou částku do snahy nalézt technologické řešení těchto potíží. Nicméně podle dostupných informací se změna antény skutečně týká jen nově představeného CDMA modelu a dosavadní verze se dále bude vyrábět beze změn. Nový model má díky nové anténě také mírně posunuté ovládací prvky na boku, jak je vidět z obrázku, takže díky tomu pravděpodobně nebude zcela vhodný do existujících pouzder.

Nový iPhone se také vyznačuje vlastností, že nedovoluje uživatelům využívat hlasové a datové služby zároveň, což je ale dáno omezeními typických EV-DO sítí, nicméně se pracuje na jejich aktualizaci. Další parametry se příliš nezměnily a podobně jako GSM / 3G model využívá nový iPhone 3,5“ Retina displej s rozlišením 960 x 640 bodů, má dvě kamery, Applem navržený procesor A4 s architekturou ARM a má být k dispozici ve verzích s 16 a 32 GB úložného prostoru.

Byl pro vás článek přínosný?