Hlavní navigace

Apple prohrává spor o App Store

12. 7. 2011

Sdílet

Podle předběžného soudního rozhodnutí mohou i další firmy jako Amazon používat pro svoje internetové obchody s aplikacemi název App Store.

Jedná se o prohru pro Apple, který přišel s tímto označením v roce 2008 pro svůj obchod s aplikacemi pro platformu iPhone a chce jej využívat exkluzivně. Řada dalších firem ovšem namítala, že se jedná o velmi obecný název a že jej také chtějí používat. V případě Amazonu to nyní znamená, že může označení App Store (resp. jeho variantu Appstore) pro svůj internetový obchod s aplikacemi používat přinejmenším další rok, protože pokračování soudního sporu s Applem na toto téma má začít až v říjnu 2012.

Současné rozhodnutí soudu je totiž jen předběžné, neboť Apple požadoval okamžité zakázání používání názvu App Store Amazonem. Apple podal žalobu letos v březnu, kdy Amazon spustil svůj Appstore pro Android. Podle Applu tím ale může dojít k matení uživatelů a již dříve se Apple pokusil toto označení registrovat jako ochrannou známku.

Soud sice neuznal, že označení App Store je zcela obecné, ale současně byl přesvědčený, že Apple tuto značku neudělal natolik sugestivní, aby mohlo dojít k matení uživatelů. Není totiž jasné, jak by mohlo jít k poškození reputace Applu, protože Amazon zde nenabízí žádný software pro přístroje s iOS, ale pouze pro Android.

Přesto Apple může oslavovat, neboť jeho App Store již dosáhl přes několika dny hranice 15 miliard stažených aplikací, což je nárůst o 50 % necelý půlrok a svědčí to o vysoké dynamice růstu. K dispozici je zde již více než 425 000 aplikací pro přístroje s iOS, přičemž 100 000 je určeno přímo pro tablety iPad.

Byl pro vás článek přínosný?