Hlavní navigace

Apple údajně chystá chytré hodinky iWatch

12. 2. 2013

Sdílet

 Autor:
Podle bývalého zaměstnance Applu budou dalším samostatným produktem společnosti chytré hodinky sestavené z ohebného materiálu.

S informací přišel Bruce Tognazzini, expert na uživatelská rozhraní, který byl v Applu zaměstnán celých 14 let. Produkt, kterému dal Tognazzini příznačný název iWatch, prý bude s ostatními zařízeními od Applu, například iPhonem, komunikovat prostřednictvím rozhraní Bluetooth.

Apple uvedl zcela nový produkt naposledy v lednu 2010, kdy se na trh dostala první verze tabletu iPad. Podle některých příznivců této společnosti ale už Apple příliš dlouhou dobu nepřišel s žádným skutečným trhákem, jakým byl třeba v roce 2001 hudební přehrávač iPod. Na chytré hodinky, jejichž vývoj Apple samozřejmě oficiálně nepotvrdil, se tak dívají jako na smilování.

„Elektronika na tělo“ má přitom obrovský potenciál. Podle listopadové zprávy společnosti Juniper Research by měla taková zařízení v příštích letech vytvořit trh o hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Dosud se mluvilo zejména o sportovním příslušenství či zdravotním a vojenském vybavení. Pokud by se k tomu přidal Apple se svými hodinkami, hodnota trhu by rapidně vzrostla.

Tognazzini, který pomáhal vytvořit grafické rozhraní pro první Macintosh, připouští, že jeho postřehy nepocházejí z příliš důvěryhodných zdrojů. Na druhou stranu se prý v Applu dobře vyzná a dokáže odhadnout další kroky společnosti. Myslí si proto například, že dobíjení hodinek bude probíhat bezdrátově (Apple vlastní příslušný patent), zařízení bude mít zakřivený displej (další patent) a bude možné jej ovládat pomocí hlasové asistenky Siri.

Zajímavou vlastností přístroje pak prý bude jeho schopnost odemknout displej telefonu, když se dostane do jeho blízkosti. V jiném případě zase bude možné telefon prozvonit nebo na dálku rozsvítit jeho displej, což se uživateli bude hodit za situace, že telefon nebude moci najít.

Pravdou je, že to celé dává docela dobrý smysl. Apple by uvedením vlastního zařízení, které by člověk mohl nosit jako další módní doplněk, konkuroval projektu chytrých brýlí, na kterém již delší dobu pracuje Google. Uvedení brýlí je prý přitom otázkou několika příštích měsíců, což podporuje jiné zvěsti, že vývoj chytrých hodinek je již v pokročilé fázi. Naopak by šlo po tabletech o další hořkou pilulku pro Microsoft, jehož zakladatel Bill Gates představil chytré hodinky SPOT již v roce 2004.

Byl pro vás článek přínosný?