Hlavní navigace

AR headset od Microsoftu HoloLens 2 bude levnější

14. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
První generace headsetu rozšířené reality od Microsoftu nebyla zrovna drtivým úspěchem: produkt za 3 000 dolarů se neprodával tak, jak by firma chtěla. Zpráva ze serveru Engadget však napovídá, že nová verze HoloLens už brzy vyjde na světlo světa.

Jako základ má brýlím posloužit platforma Qualcomm XR1, což je poměrně levná a méně výkonná varianta známějšího procesoru Snapdragon 845, populárního v chytrých telefonech. XR1 je uzpůsoben potřebám rozšířené a smíšené reality, fungovat však má i pro displeje s vysokým rozlišením a zvládne 3D zvuk.

Qualcomm popisuje XR1 specificky jako platformu pro “vysokou” kvalitu rozšířené reality, nikoli “prémivou”. Podle kvality displeje, zvuku a snímačů v headsetu by se výsledná cena mohla pohybovat někde okolo 400 dolarů, což už je mnohem konkurenceschopnější záležitost. Oculus Go je sice levnější, ale Lenovo Mirage Solo a další k PC připojetelné VR headsety se pohybují v podobné cenové hladině. Vývojáři by tak mohli přemýšlet i nad aplikacemi pro rozšířenou realitu a HoloLens.

Zpráva serveru Engadget toho mnoho dalšího neříká, avšak podle “ověřených zdrojů” je XR1 v headsetu jistou volbou a oznámení HoloLens 2 by mělo přijít v lednu přístího roku – pravděpodobně na veletrhu CES.

soutez_casestudy

Přes vysokou reklamu, které Microsoft původním HoloLens věnoval, se v současnosti jedná o velmi okrajové zařízení, především vlivem obrovsky přestřelené cenovky; nepomáhá ani extrémně úzké zorné pole, pro rozšířenou realitu nepříliš vhodné. Headset se víceméně omezil jen na pár příkladu průmyslového využití.

Nový model by mohl prodejnost zlepšit – ono zhoršit už moc nejde – ale musí prokázat, že dává na značně konkurenčním trhu smysl. A to nebude jednoduché.

Byl pro vás článek přínosný?