Hlavní navigace

ATI představila vlastní 3D obraz

18. 12. 2008

Sdílet

O 3D Stereo, neboli technologii 3D obrazu NVIDIE na vybraných monitorech, se mluví již dlouho, ale stále nám chybělo její praktické použití. Příležitosti se tedy chopila konkurenční ATI.

Pokud jste ještě o Stereo 3D neslyšeli, tak vězte, že jde o způsob, jak vytvořit 3D obraz na klasickém LCD panelu. Technologie funguje tak, že se na monitoru namísto jednoho obrazu zobrazují hned dva, které jsou mírně modifikované a posunuté pro každé vaše oko. Pak už stačí jen 3D brýle, a můžete si užívat plnohodnotného 3D. Jedinou nevýhodou jsou vyšší nároky na hardware a nutnost vlastnit 120Hz monitor (pro každé oko potřebujete 60 Hz). Přesně tohle předváděla NVIDIA i na letošním Invexu a slibovala, že do Vánoc se s touto novinkou setkáme i na trhu. Jenže "skutek utek" a současný termín vydání odpovídá první polovině příštího roku.

Překvapivě však přišla konkurenční společnost ATI, grafická divize AMD, s tím, že má vlastní 3D Stereo, a dokonce už vydala i funkční ovladače. Celé řešení funguje úplně stejně jako u NVIDIE, jde tedy o dva posunuté obrazy a 3D brýle, které už se postarají o zbytek.



Řešení ATI je zatím naprogramováno speciálně jen pro monitory pocházející od společnosti iZ3D, které díky svým nadprůměrným schopnostem nepatří k nejlevnějším. Za 22" model tak dáte 300 amerických dolarů (5700 korun) plus daň a samozřejmě dopravu k nám do Evropy. Nutné je však pochválit ATI zejména za propracované ovladače, jež údajně bez problémů fungují ve všech hrách vydaných v posledních několika letech.

- - Tomáš Šulc

soutez_casestudy

Byl pro vás článek přínosný?