Hlavní navigace

Audio nejen k počítači 4. část: Přehled 2.1 sestav

14. 9. 2009

Sdílet

Reproduktory 2.1 jsou ideálním řešením hlavně pro ty z vás, kteří potřebují kvalitně ozvučit menší pokoj a nejde jim ani tak o propracované prostorové efekty, ale spíše o jasný, čistý a plný zvuk.

Audio nejen k počítači - Přehled 2.1. sestav

V následujícím přehledu jsme pro vás připravili několik sestav, a podobně jako v předchozím případě jsme se zaměřili zejména na kvalitu zvuku, zpracování a samozřejmě i cenu sestavy.

Philips SPA5300

Prvním z produktů našeho přehledu bude sestava sterefonních reproduktorů se subwooferem od společnosti Philips. Každý z repro

duktorů má výkon 10 W, subwoofer pak disponuje 30 W. Zpracování je velmi povedené, barevná kombinace černo-červené v kombinaci s odvážným designem působí opravdu dobře. Satelity jsou vyrobeny ze speciálního plastu, s

ubwoofer má osmiboký tvar a je vyroben ze dřeva. Díky technologii Bass Bost se jedná o zřejmě nejlepší subwoofer našeho výběru, neboť nízké tóny jsou u něj opravdu velmi mocné. Celkový zvukový dojem je skutečně živý a velmi dobře zaplní hudbou celou místnost. Naopak poněkud přidat by měla sestava v disciplíně zvané čistota zvuku. Není to však nic tragického, zvuk v celkovém podání rozhodně

není podprůměrný, spíše naopak. Tuto

 

sestavu můžeme s klidným srdcem doporučit těm, kterým záleží hlavně na basové složce a větším výkonu. Dílčím nedostatkem může být absence zvukového výstupu na dálkovém ovládání.

Cena: cca 1800 Kč s DPH

Logitech X-210

Dalším testovaným produktem společnosti Logitech je 2.1 sestava X-210. Nabízí velmi čistý zvuk za zajímavou cenu. Výkon je v tomto případě ve srovnání s předcházejícím produktem poloviční – satelity nabízejí výkon 5 W, subwoofer má pak výkon 15 W. Celá sestava je vyvedena v černé barvě, subwoofer je ze dřeva, satelity jsou z plastu – dílenské zpracování je naprosto perfektní. Sestavu ovládáme pomocí dálkového ovládání, kde nechybí výstup pro sluchátka. Přestože jsou satelity jednopásmové, zvuk je při polovičním nastavení hlasitosti překvapivě jasný a čistý, nicméně pokud budeme volume posouvat extrémně doprava, objeví se výrazné artefakty (chrčení). Sestavu můžeme s klidným srdcem doporučit do menšího pokoje, neboť zde odvede velmi dobrou práci a navíc za cenu, jež není nijak přemrštěná.

Cena: cca 1000 Kč s DPH

 

Creative Inspire 2.1 T3100

Dalším zástupcem levnějších sestav je produkt společnosti Creative Inspire 2.1 T 3100. První, co nás na této sadě zaujme, je skutečně povedený futuristický design. Výkon sestavy se podobá předchozí sadě od firmy Logitech – subwoofer přináší výkon 17 W a satelity pak 6 W. Co nás na tomto modelu opravdu upoutalo, je čistý a jasný zvuk. Těžko bychom v rámci dané cenové skupiny hledali lepší volbu. Ovládání hlasitosti je spolu s audio výstupem realizováno na jednom ze satelitů. Tuto sestavu hodnotíme velmi kladně, společnost Creative dokazuje, že v oboru audia k počítači opravdu umí.

Cena: cca 1100 Kč s DPH

 

Genius SW-2.1 850

soutez_casestudy

Jako poslední se v našem přehledu představí nejlevnější sestava. Zařadili jsme jí jako alternativu pro čtenáře, jež mají hluboko do kapsy nebo žádají sadu s menším výkonem například do kanceláře nebo do pokoje, který sdílejí s jinými lidmi. Výkon sestavy je opravdu nízký – satelity nabízejí 3 W, subwoofer potom 14 W. Poslech sestavy zcela odpovídá jejímu určení – zvuk není právě dokonale čistý, ale ve své třídě rozhodně nepatří ani k nejhorším. Škoda jen, že sestava nemá ovládání hlasitosti na některém ze satelitů, ale pouze na zadní straně subwooferu. Proto doporučujeme nastavit nejprve hlasitost, pak uložit subwoofer na místo a další regulaci realizovat v počítači softwarově. Je jasné, že od 2.1 sestavy za 600 korun nemůžeme čekat zázraky, nicméně Genius SW-2.1 850 se hodí všude tam, kde je třeba myslet na cenu a nepotřebujeme ohlušující výkon a skvělou čistotu zvuku.

Cena: cca 600 Kč s DPH

Byl pro vás článek přínosný?