Hlavní navigace

Battlefield: Bad Company 2

9. 4. 2010

Sdílet

„Zlá společnost“ se ve svém pokračování premiérově představila i PC hráčům. Je na co se těšit?

Konzoloví hráči měli tu čest s Bad Company už v roce 2008, kde se v prvním dílu této série seznámili se čtveřicí amerických vojáků: Georgem Haggardem Juniorem, Terrancem Sweetwaterem, šéfem týmu Redfordem a hlavním hrdinou Prestonem Marlowem. Ve druhém dílu se opět můžete těšit na stejnou partu, a kromě „konzolistů“ se tentokrát dočkají i PC hráči. Přes veškerá očekávání vyvstává otázka - podaří se Bad Company 2 překonat kasovní trhák z minulého roku Call Of Duty: Modern Warfare 2?

V Bad Company 2 na vás oproti prvnímu dílu čeká daleko větší hrozba - zbraň hromadného ničení v rukou nepřítele. První mise vás zavede trochu zpátky do minulosti, konkrétně do 2. světové války, kde se dozvíte, co se stalo s touto přísně tajnou elektromagnetickou zbraní, která umožňuje zlikvidovat veškeré přístroje v dosahu několika kilometrů. Po tomto nahlédnutí do historie se opět dostáváme zpět do současnosti, kde v plné parádě nastupuje svérázná parta z B-Company, připravená zachránit svět a nakopat Rusáky do řiti (hra vyšla před podpisem „pražské smlouvy“ o jaderném odzbrojování mezi Ruskem a USA). Ahhh, jak nečekaná zápletka, že?

Battlefield: Bad Company 2

V boji vás neustále následují tři spolubojovníci v čele s velícím seržantem Redfordem, ale jsou zde i mise, kam se vydáváte na vlastní pěst, či jenom s jedním parťákem z týmu. Každopádně nepovažujte tyto pomocníky za efektivní „spoluhráče“. Spolehnout se na ně moc nelze – příkladem může být, že se nesmyslně posunují po válečné zóně a někdy se stane, že netrefí ani jednoho protivníka - takže většinou je jen na vás, abyste z nepřítele nadělali fašírku.

Battlefield: Bad Company 2

Battlefield: Bad Company 2

Hra pro jednoho nabídne dohromady třináct misí, u kterých se pravidelně mění prostředí, takže v žádném případě nehrozí, že dojde k nějakému okoukání. Během vašeho putování v singleplayeru se podíváte do horských oblastí podél ruských hranic, tropické Bolívie, navštívíte poušť Atacama a další místa povětšinou vsazená do Ruska a Jižní Ameriky.

Battlefield: Bad Company 2

Co nás asi nejvíce na Bad Company 2 zaujalo, je neuvěřitelně realistická grafika. Zde je opravdu nutné pochválit autory, protože detailní textury a animace na nás udělaly opravdu dojem. Ale úplně nejlepší je, že všechnu tuhle herní krásu můžete zlikvidovat. Engine Frostbite, který druhý Bad Company 2 využívá, je podobně jako v první dílu schopný zlikvidovat jakýkoliv objekt, který vám přijde pod ruku. Takže není sebemenší problém vyhodit nepřátelskou jednotku i s půlkou baráku. Je jen na vás, jakou taktiku boje zvolíte. Pravdou je, že destrukční systém se týká jenom budov a stromů, ale i tak nabízí zajímavé taktické možnosti.

Battlefield: Bad Company 2

Battlefield se vždy honosil tím, co měl v názvu – svoboda pohybu po herní lokaci, výběru zbraně, taktiky a mnoho dalšího. To se rozhodně nedá potvrdit u Bad Company 2. Druhý díl je mnohem sektorovější a daleko více se podobá Modern Warfare 2. Herní plocha se zmenšila a svoboda pohybu také. Během procházení kampaně máte přesně narýsováno, kudy půjdete, co máte přesně udělat, zkrátka abyste misi co nejrychleji dokončili, aby vám autoři mohli pustit propracovaný filmeček. Na filmovou atmosféru ostatně Bad Company 2 sází nejvíce.

Battlefield: Bad Company 2

Pokud byste snad hru pro jednoho hráče chtěli přeskočit, protože předpokládáte, že nenabídne tak kvalitní zábavu jako Modern Warfare 2, zadržte! I když je pravda, že ta „opravdová“ zábava přichází až v multiplayeru, byla by škoda nedat žádnou šanci singleplayeru. Ten ve hře rozhodně není jen proto, aby se neřeklo, naopak! Hra pro jednoho hráče je výborným zážitkem, který nabízí skvělou atmosféru, grafická stránka hry je zrovna tak vynikající a variace misí vás příjemně překvapí. Možná je jen trochu na škodu, že BC 2 stejně jako Modern Warfare 2 nenabízí delší kampaň. Takže samotný singleplayer proběhnete i na tu nejtěžší úroveň za pár hodin (cca 7 hodin).

Suma sumárum, Bad Company 2 rozhodně nezklamalo. I přes některé neduhy v singleplayeru je BC 2 výbornou hrou, která by neměla nechat jediného fanouška FPS chladným.


PLUSY: grafika, destrukční systém, výborný multiplayer, vtipné dialogy

MÍNUSY: singleplayer mohl být delší, jednoduchý příběh, občas špatná UI při koordinaci týmu


HODNOCENÍ: 90%


Vydavatel: Electronic Arts

Výrobce: EA Digital Illusions CE AB

Datum vydání: 2. 3. 2010 Severní Amerika, 5. 3. 2010 Evropa

soutez_casestudy

Kategorie: Akční střílečka z pohledu první osoby

Platformy: XBOX 360, Playstation 3, PC

Byl pro vás článek přínosný?