Hlavní navigace

Bill Gates kritizuje Google kvůli projektu Loon

11. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Bill and Melinda Gates Foundation
Podle bývalého šéfa Microsoftu potřebují lidé v rozvojových zemích více než jen internetové připojení z „internetových“ balónů.

„Když umíráte na malárii, tak vám nějaký balón asi moc nepomůže. Když dítě dostane průjem, žádná webová stránka mu od něj neuleví,“ řekl Gates v rozhovoru pro deník Business Week.

Aktuálně nejbohatší člověk světa svými slovy narážel na ambiciózní projekt Google Loon, který chce za použití stratosférických balónů dostat internetové připojení i do těch nejzapadlejších končin.

„Určitě věřím v digitální revoluci. Připojování zdravotních center a škol k internetu považuji za dobrý nápad. Tento projekt však pro skutečně chudé země nemá žádný přínos,“ pokračoval Gates.

Gates v rozhovoru také zpochybnil odhodlání Googlu pokračovat v projektech, které prostřednictvím webu Google.org rozjel v rozvojových zemích. Vše prý začalo slibně. Google najal známého fyzika a epidemiologa Larryho Brillianta, který mu měl pomoci v realizaci velkých plánů. „Pak to ale všechno zrušili. Teď už dělají jen své klíčové věci,“ řekl Gates.

Projekt Loon byl spuštěn letos v červnu. V současné době Google testuje novou technologii na sestavě 30 balónů vypuštěných nad Novým Zélandem. Pokud se vše podaří, Google věří, že se mu povede projekt přenést i do jiných oblastí světa. Kromě šíření internetového připojení v rozvojových zemích a místech daleko civilizace by měly balóny pomáhat také při přírodních katastrofách po celém světě.

„Ta myšlenka může znít bláznivě, čemuž odpovídá i název projektu Loon (cvok). Vše je však postaveno na vědeckém základě,“ řek již dříve k Mike Cassidy, který projektu šéfuje.

Google se v rozvojových zemích angažuje také prostřednictvím své iniciativy Google for Nonprofits. Ta spolupracuje s různými organizacemi na zlepšování zdravotní péče v rozvojových zemích. Současně se snaží vyřešit také nedostatek vody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku