Hlavní navigace

Bleskově rychlé PCIe 5.0 SSD disky se objeví v listopadu

2. 9. 2022

Sdílet

 Autor: © Gordon Bussiek - Fotolia.com
SSD disky se standardem PCIe 5.0 bude od podzimu dodávat dvanáct různých výrobců.

Pokud chcete poskládat co nejrychlejší PC postavené na novém Ryzenu 7000, budete muset počkat do listopadu. Dle vyjádření výrobce AMD při představení aktuální procesorové řady se totiž právě v listopadu na trhu objeví nové SSD využívající PCI Express 5.0. Nová sběrnice bude součástí právě Ryzenů 7000 a čtyř podporovaných AM5 čipsetů: X670 Extreme, X670, B650 Extreme a B650.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Ryzeny 5000 v současnosti využívají PCIe 4.0 a i když čipy Alder Lake od Intelu představené loni na podzim už s PCIe 5.0 pracují, doposud na trhu nebyly dostupné SSD pro běžné uživatele, které by standard podporovaly.

Nicméně AMD o nových čipsetech v pondělí mnoho neuvedlo. Ví se jen, že oba Extreme modely budou obsahovat PCI Express 5.0 sloty pro GPU i pro SSD, čili z nového rychlejšího rozhraní bude moct těžit jak grafická karta, tak úložiště. U modelu B650 není konfigurace ještě známa, nicméně dle dosavadních zpráv je možné, že pro SSD bude využívat stále ještě sběrnici PCIe 4.

soutez_casestudy

V každém případě se očekává, že ekosystém PCIe 5.0 SSD bude rozsáhlý, což je předpokladem konkurenčního prostředí ústícího v uživatelsky vlídné ceny. AMD během prezentace ukázalo loga dvanácti společností plánujících výrobu PCIe 5.0 SSD, ovšem i v tomto případě zatím nelze být detailnější.

Standard PCI Express 5.0 pochopitelně není vyhrazený pouze pro procesory Ryzen 7000. Jestliže však čipy od AMD dostojí výkonnostním očekáváním, nepochybně si budou žádat i rychlé periferie, které celému vašemu systému zajistí rychlost skutečně bezkonkurenční.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?