Hlavní navigace

Blockchain mění pracovní trh, vývojáři jsou velmi žádaní

7. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Vývoj blockchainových technologií je nyní druhou nejžádanější schopností na pracovním trhu současnosti; oproti minulému roku vzrostla poptávka o 200 %.

Vývojáři blockchainu se nyní řadí na druhé místo v žebříčku dvaceti nejrychleji rostoucích pracovních pozic. Poptávka se za jediný rok více než zdvojnásobila.

Druhé housle hraje blockchain jen oproti specialistům na robotiku. Ve Spojených státech berou nezávislý odborníci na blockchain až 115 dolarů na hodinu, vyplývá z dat serveru Upwork, který se specializuje na zaměstnávání pracovníků na volné noze, tzv. freelancerů.

Třetí nejžádanější pozice však s blockchainem souvisí: jde o vývojáře kryptoměn Bitcoinového typu.

Z 20 nejrychleji rostoucích pracovních příležitostí pro nezávislé odborníky vzrostla poptávka ve třetím kvartálu po všech o více než 100 %, top 10 pak dokonce o 200 % oproti stejnému období minulého roku.

Podle analytické společnosti Burning Glass Technologies není těžké si blockchain představit jako vysoce disruptivní technologii, která rychle roste na důležitosti, ale zároveň je těžké pro ni nalézt kvalifikovanou pracovní sílu. Pro zaměstnavatele může být dobrým nápadem začít zkoumat, jak hledat talentované zaměstnance v blockchainové oblasti, přestože „teprve zkoumají, jak technologie promění jejich podnikání“.

„Kvůli jeho spojitosti s kryptoměnami je blockchain spojován s finančním trhem a velké banky jako Liberty Mutual, Capital One nebo Bank of America nyní hledají specialisty,“ popisuje na blogu firma Burning Glass Technologies. „Existují i firmy specializované na vývoj blockchainových aplikací, jde třeba o Consensys Corporation. Poptávka po blockchainu má ale širší záběr, týká se i konzultačních společností jako je Accenture nebo Deloitte i technologických společností typu IBM či SAP. Podnikový svět začíná brát blockchain opravdu vážně.“

Mimo transparentní a bezpečné účetní knihy, do nichž mohou snadno nahlížet například regulatorní orgány státu, je blockchain lákavý především pro banky. Slibuje totiž uspíšení zdlouhavého procesu bankovních transakcí, který leckdy zabere několik dní, v extrémních případech i týdnů. Blockchainový systém pro mezinárodní směnu financí vyvinulo například IBM. Do blockchainu investoval i bankovní gigant JP Morgan Chase.

CS24

Blockchainu věří i vydavatel bankovních karet Mastercard – její partneři a obchodníci mohou rychleji a bezpečněji provádět mezinárodní platby.

„Jde o nové paradigma, jakým jsou informace ukládány, sdíleny a využívány,“ věří Karim Lakhani, profesor obchodní administrace na Harvardově obchodní škole. Dopad blockchainu dokonce přirovnává ke vzniku internetu.

Byl pro vás článek přínosný?