Hlavní navigace

Blockchain pod palbou – hackeři loni způsobili miliardové ztráty

7. 2. 2023

Sdílet

 Autor: © phive2015 - Adobe Stock
Blockchain si vybudoval pověst velice bezpečného mechanizmu pro sdílení dat či finanční operace, což mu dává potenciál výrazně ovlivnit budoucí podobu firemního IT. Ale není všechno tak zářivé, jak na první pohled vypadá.

Podle tvůrců a propagátorů blockchainu je tato technologie díky decentralizované povaze odolná vůči manipulaci a podvodům. Přesto i na ní se hackeři zaměřili a a ukazuje se, že poměrně úspěšně. Podle údajů firmy Atlas VPN ukradli blockchainoví hackeři v roce 2022 kryptoměny v hodnotě přes 3,5 miliardy dolarů.

Máte obavu o bezpečnost blockchainu a obecně kryptoměn?

Celkem vloni kyberzločinci a podvodníci způsobili celkem 301 blockchainových incidentů, což je meziročně o více než čtvrtinu horší výsledek.

Zmíněná data o ztrátách kvůli hackingu vycházejí z dat Slowmist Hacked, kde se shromažďují informace o odhalených útocích proti blockchainovým projektům. Ztráty se vypočítávají na základě konverzního poměru konkrétní kryptoměny v době útoku.

Hlavními cíli hackerů byly různé mosty blockchain bridge a ekosystém Binance Smart Chain (BSC) kyberzločinců – tam se během 92 útoků ztratilo více než 2 miliardy dolarů. Blockchain bridge představuje mechanismus, který umožňuje přenos aktiv nebo dat mezi různými blockchainovými sítěmi.

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií Přečtěte si také:

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií

Blockchain bridges ztratily kryptoměny v hodnotě 1,2 miliardy dolarů během 16 ataků. Konkrétně Sidechain bridge utrpěl největší ztrátu, a to 610 miliony dolarů. Ekosystém BSC vloni ztratil více než 870 milionů dolarů při 76 útocích nebo podvodech (v říjnu hackeři ukradli asi 588 milionů dolarů při útoku na BNBChain).

Ani Ethereum nezůstává pozadu, 49 událostí mělo za následek ztráty v kryptoměnách přesahující 500 milionů dolarů. Další projekty a lidé související s kryptoměnami se stali obětí 48 hacků, které způsobily ztráty ve výši téměř 370 milionů dolarů.

CS24

Útočníci loni 12krát hacknuli ekosystém Solana a ukradli 196 milionů dolarů. Navíc 57 hacků a podvodů v prostoru NFT vedlo ke ztrátám téměř 90 milionů dolarů. Další kryptoekosystémy, burzy nebo peněženky utrpěly ztráty v rozmezí od 70 do 8 milionů dolarů, dodává Atlas VPN.

A za zmínku stojí i kolaps kryptoměnové burzy FTX, která ztratila více než 8 miliard dolarů z peněz svých zákazníků. Její šéf byl zatčen a nyní probíhá vyšetřování.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?