Hlavní navigace

Blockchain získává na oblibě, je lákavý i pro velké banky

26. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Zřejmě největší současnou blockchainovou platební síť vytvořila slavná americká finanční instituce J.P. Morgan. Společnost oznámila, že Royal Bank of Canada a New Zealand Banking Group jsou prvními dvěma bankami, které se k její globální blockchainové síti připojily, čímž „reprezentují nemalé množství mezinárodních finančních transakcí".

Blockchainovou síť J.P. Morgan nazývá „Interbank Information Network“ neboli IIN. Úkolem systému je redukovat množství účastníků nutných k provedení a zajištění platby, což běžné transakce notně zpomaluje. Finální vyřízení bankovních transakcí často trvá i týdny.

„IIN zlepší zákaznickou zkušenost, sníží časové nároky - o hodiny i týdny - a náklady související s řešením plateb,“ popisuje Emma Loftusová, šéfka globálních plateb a FX v J.P. Morgan Treasury Services. „Některé schopnosti blockchainu nám umožnily změnit chápání toho, jak lze vyměňovat klíčové informace mezi nadnárodními bankovními institucemi.“

Během příštích měsíců se mají podle J.P. Morgan přidat k IIN i další banky.

Odhalení IIN přišlo krátce poté, co poskytovatel platebních systémů z Polynésie ve spolupráci s IBM představil vlastní variantu globální blockchainové platební služby. Stvoření sítě umožnila platforma IBM Blockchain Platform, cloudová služba, která elektronicky propojila platby ve 12 různých měnách napříč ostrovy Pacifiku a také v Austrálii, Velké Británii a na Novém Zélandu.

Na vlastní variantě blockchainové technologie pracuje také Bank of England, i u ní je cílem zjednodušit proces plateb a snížit náklady.

Zpracovávání mezistátních plateb není jednoduché a je proto logické, že přední světové banky pracují na způsobech, jak tento proces zjednodušit a zefektivnit. Verifikace mezistátních transakcí v současnosti zahrnuje několik vrstev komunikace a je velmi náročná.

Podle společnosti Accenture by nasazení blockchainových technologií mohlo snížit náklady na infrastrukturu v 8 z 10 největších bank světa o celých 30 %. „To je 8 až 12 miliard dolarů v úsporách ročně.“

Vyrovnávání plateb mezi jednotlivými finančními institucemi je v současnosti zdlouhavý a nákladný, neboť každá organizace si vede vlastní záznamy, vlastní data a ostatním musí elektronicky složitě podávat informace o tom, v jakém stádiu procesu se zrovna nachází. Proto trvají mezistátní bankovní transakce obvykle kolem dvou dnů - banky kvůli tomu také musí dávat část peněz stranou, prostředků, které by jinak mohly investovat.

Možnost okamžitého sdílení dat, které blockchain slibuje, je tak i pro zdrženlivý finanční sektor velice lákavá, věří Accenture.

soutez_casestudy

„Je to v současnosti žhavé téma,“ říká Zulfikar Ramzan, technický ředitel RSA Security. „Dostáváme hodně otázek na blockchain a na jeho důsledky v podnikovém prostředí.“

Platforma IIN běží na Quorum, variantě blockchainu, který využívá populární kryptoměna Ethereum. Podle J.P. Morgan je sdílení dat skrze IIN možné díky důrazu, jaký Quorum klade na soukromí a bezpečnost.

Byl pro vás článek přínosný?