Hlavní navigace

Brave a DuckDuckGo začínají blokovat AMP weby Googlu

22. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tvůrci alternativních prohlížečů kritizují moloch. Na mušku si berou AMP weby, proti kterým aktivně zakročují.

Prohlížeče Brave a DuckDuckGo zacílily na googlovské AMP weby neboli Accelerated Mobile Pages. Budou je omezovat skrz blokování trackování Googlem anebo umožnění uživatelům obejít AMP napřímo a jejich nasměrováním na originální domovskou stránku.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Autoři Bravu tento týden uvedli, že společnost zavádí novou zásadu nazvanou „De-AMP“, která bude přepisovat odkazy a URL tak, aby uživatel nenavštěvoval AMP web, ale byl přesměrován přímo na stránku vydavatele. V případech, v nichž to nebude možné, De-AMP zakročí tím, že přesměrování provede sám. Nová funkce je součástí aktuálních Nightly a Beta verzí prohlížeče a defaultně bude aktivní ve verzi Brave 1.38 pro desktop i Android.

DuckDuckGo volí podobný přístup. „Když nahrajete nebo budete sdílet Google AMP web z některé z DuckDuckGo aplikací (iOS/Android/Mac) nebo rozšíření (Firefox/Chrome), místo Google AMP verze bude použita ta původní od vydavatele,“ uvedla společnost na Twitteru.

Vydavatelé z toho, že googlovským algoritmům umožňují posunout konkrétní článek širšímu publiku těží. Má to však svou cenu. Jelikož takovou stránku obsluhuje Google, nemusí nutně zobrazovat reklamy vydavatele, čímž ho připravuje o tržbu, a zároveň nemusí obsahovat všechny navigační prvky, které sloužívají k tomu, aby návštěvníka na stránce udržely déle.

Tvůrci prohlížečů jako je Brave také upozorňují na to, že správa AMP webů Googlu umožňuje je hostovat, formátovat a eventuelně tak měnit vyznění obsažených textů.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

 

„AMP je jedna z řady strategií Googlu jak si ještě víc monopolizovat Web a postavit takový Web, v němž uživatelé slouží Googlu namísto toho, aby webové stránky sloužily uživatelům,“ uvedli ostře manažeři bezpečnostního oddělení Braveu Shivan Sahib a jeho kolega Peter Snyder. 

Poukazují též na to, že ani pro uživatele není AMP ideální. Jelikož je taková stránka hostovaná Googlem, její návštěvník si nemusí být jistý, kde se vlastně nachází. Ve svém textu pak zpochybnili i jednu z předností AMP stránek s tím, že se ve skutečnosti mohou v některých případech nahrávat pomaleji než stránky originální.

CS24

Nicméně sám Google od AMP postupně upouští a soustředí se na tzv. Web Stories, k tomu v prosinci představil Bento, knihovnu umožňující AMP komponentům, aby byly využity i na ne-AMP stránkách. S námitkami Braveu firma nesouhlasí. 

„Jsou zavádějící, pletou do sebe několik různých webových projektů a standardů a opakují řadu falešných tvrzení,“ píše v reakci mluvčí Googlu. „AMP je open-source struktura, která byla vyvinuta ve spolupráci s vydavateli, technologickými firmami a Googlem jako nástroj pro rychlejší nahrávání webového obsahu. V době, kdy byla vyvinuta, trvalo načtení webové stránky na mobilním zařízení při 3G připojení v průměru devatenáct sekund. Dodnes je AMP užitečný způsob pro weby i vydavatele – zvlášť ty bez velkých vývojářských týmů – jak snadno vytvářet kvalitní weby.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?