Hlavní navigace

Burning Studio 22: Pokud ještě vypalujete CD, tady neuděláte chybu

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Doba, kdy vedle počítače stály sloupky cédéček a dévédéček a my jsme přepalovali o stošest, je dávno pryč a z desítek softwarů zbyly vlastně dva hlavní balíky- Roxio a Nero. Na poněkud méně známé straně je ještě program Burning Studio firmy Ashampoo, který se dočkal již 22. verze, přesto si rozumí i s archaickými Windows 7.

V době stahování z internetu či možnosti nahrávat přímo z televize na pevný disk se už s vypalováním filmů bude jen těžko někdo zabývat, nicméně jeden nikdy neví, takže mít na počítači nějaké to udělátko rozhodně neuškodí.

Burning Studio se do značné míry podobá výše uvedeným balíkům – také nám umožní pálit CD, DVD nebo disky Blu-ray, navíc k tomu dostaneme solidní nabídku multimediálních aplikací. Videozáznam můžeme editovat, udělat si slideshow nebo třeba vytáhnout písničky z cédéčka.

A když jsme u toho editování – software využívá (mimo řady jiných formátů a codeců) codec H.265 (známý také jako HEVC). Datové disky zase můžeme podle potřeby zmenšit a ještě opatřit pro větší bezpečnost heslem.

CS24

Jako ochrana před případným poškráváním disku, které může jeho části znehodnotit, je zde aplikace fungující tak, že na disk rozhází několik kopií dat včetně nástroje na jejich obnovení, takže i když se kousek poškrábe, je velmi pravděpodobné, že jedna z kopií bude v pořádku. Tvůrci nezapomněli ani na přípravu disk image, podpora formátů ISO, CUE/BIN a ASHDISC je samozřejmostí.

Mezi novinky patří jednodušší rozhraní, podpora více než 200 rozhlasových stanic, nové templáty a již zmíněný codec H.265. Stahování obalů se zlepšilo, v nové verzi při ripování dostaneme i metadata. Pokud jsme unaveni starým dobrým Nerem nebo Roxiem, Burning Studio představuje plnohodnotnou alternativu.


  • Pro: Velká rychlost, dostupná cena
  • Proti: Nic
  • Celkem: 90 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.