Hlavní navigace

Camtasia: Jednoduchý (ale drahý) nástroj pro editování videozáznamu

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Americká společnost TechSmith je asi známější svým programem SnagIt, ale nabízí i víceméně sesterský program Camtasia. Zatímco ten první se stará zejména o zachycení a úpravu obrázků, Camtasia se zaměřuje na obrázky pohyblivé. Proto se tento program hodí pro všechny, kteří potřebují udělat nějaké instruktážní video.

Jedná se o jednoduchý nástroj pro zachycení a editování videozáznamu, zaměřený především na začátečníky. S jednoduchým rozhraním a ovládáním se můžeme svižně pustit do práce. Ovládací knotlíky jsou dostatečně velké a přehledně popsané, efekty použijeme pomocí funkce drag-and-drop, časová linka je maximálně automatizovaná. Při editaci samozřejmě nemůžeme očekávat, že bychom do ruky dostali Premiere od Adobe, ale většinu potřeb program zvládne.

Samotné zachycení videa na obrazovce funguje bez chyb, navíc je ovládání jednoduché a kvalita záznamu vysoká. Při editování se budou hodit zejméne efekty spojené s kurzorem, které se budou zagtraceně hodit.

Příjemná je zejména možnost uhlazení pohybu, takže odpadnou časté trhané pohyby. Jednotlivé klipy program automaticky spojí. Je zde i možnost doplnění videa o interaktivní kviz, který můžeme přidat na kterékoliv místo vznikajícího dílka.

GALERIE: Jak vypadá program Camtasia

Pokud nemáme moc času, můžeme využít i solidní nabídku templátů, které zahrnují i hudební pozadí.Všechny sice nejsou plně upravitelné, ale pro rychlou tvorbu budou více než použitelné. Potěší i integrace s mobilními aplikacemi. Firma nabízí aplikaci pro Android a iOS zdarma, obě se automaticky integrují s placenou verzí na počítači a umožní sdílet soubory mezi počítačem a tabletem nebo mobilem.

soutez_casestudy

Camtasia existuje ve čtyřech jazykových mutacích – angličtině, francoužštině, němčině a japonštině.

Celkově lze program doporučit, v jednoduchosti a současně robustnosti nástrojů nemá mezi současné konkurenci ekvivalent. Snad jen těch 250 dolarů je zbytečně vysoká cena.


  • Pro: Dostupné pro Windows i Mac
  • Proti: Vysoká cena
  • Celkem: 80 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.