Hlavní navigace

Ceny Solid State disků pomalu klesají

10. 6. 2008

Sdílet

Solid State disky už nejsou tak drahé, jako když poprvé přišly na trh, ale není tomu tak. Za posledních šest měsíců klesly ceny polovinu a podle analytiků bude tento trend pokračovat.

I nadále to však znamená, že ceny Solid State disků budou podstatně vyšší než ceny klasických pevných disků, ale začínají se alespoň čím dál tím více sbližovat. Například 120GB flashové disky od Super Talent s MLC čipy a rychlostmi okolo 120MB/s čtení a 40MB/s zápis se dají sehnat za 640 dolarů (cca 10000Kč), což je pořád pro běžného uživatele příliš, ale za tuto cenu se před deseti měsíci prodávaly pomalejší a pouze 32GB modely.

Ceny klasických disků sice také klesají, ale daleko pozvolněji. Touto novinkou nechci prorokovat, že do dvou let přijde úplný konec klasických pevných disků, což se samozřejmě nestane, ale například na letošní Vánoce by mohla klesnout cena 120GB flashových disků i pod 300 dolarů (okolo 5000Kč), což už může být pro leckoho zajímavé, a mohl by tak konečně nastat postupný trend prosazování těchto disků, což by dnešním počítačům jen prospělo, protože pevné disky jsou stále největší brzdou co do výkonu i spolehlivosti.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?