Hlavní navigace

Česká firma se chce prosadit i v Evropě se zdravotní mobilní aplikací

25. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
V Jižní Americe už firma Meddi Hub běžně nabízí zdravotní služby prostřednictvím mobilu. V Evropě se teprve dokončuje akreditační proces. Její aplikace měří přes mobil krevní tlak, stres nebo dovede rychle spojit s lékařem kvůli konzultaci.

Neinvazivní metoda měření nejrůznějších zdravotních a chemických pochodů v lidském těle měří aplikace Meddi BioScan pomocí lidaru v mobilním telefonu. To se samozřejmě týká pouze mobilů novějších generací s logem nakousnutého jablka. Androidy využívají podobnou, ale ne tak komplexní a univerzální technologii ToF (Time of Flight). V principu obě měří vzdálenost objektů od fotoaparátu.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Na základě rychlosti odrazů pak aplikace díky složitým výpočtům na základě strojového učení a umělé inteligence dovede vyhodnotit nejrůznější zdravotní údaje – stačí jen několik desítek vteřin zírat do objektivu kamery nebo přiložit prst na zadní čočku.

CS24

Meddi BioScan pak z měření odvodí tep, dechovou frekvenci, saturaci kyslíkem, stres, a hlavně krevní tlak. Podle testů, které tvůrce aplikace firma Meddi Hub absolvoval, jsou tato neinvazivní měření natolik přesná, že získají zdravotní certifikaci a budou moci posloužit i jako běžný zdravotnický prostředek. Do brzké budoucnosti se plánuje rozšíření funkce Meddi BioScan o stanovení hladiny cholesterolu, hemoglobinu a glykovaného hemoglobinu, tedy laicky řečeno průměr hladiny cukru v krvi za poslední tři měsíce. Funkce se již testuje.

Kromě toho Meddi Hub buduje neustále rostoucí síť lékařů, se kterými se registrovaní uživatelé aplikace mohou do několika minut (garantováno je 30 minut) spojit a konzultovat zdravotní stav, případně rovnou od lékaře získat předpis na léky. Ovšem právě pomalé rozšiřování sítě lékařů limituje Meddi Hub od rychlejšího růstu v ČR. Zatímco v Jižní Americe takové problémy nejsou a firma tam obsluhuje desetitisíce pacientů vzdáleně přes aplikaci.

Byl pro vás článek přínosný?