Hlavní navigace

České firmy stále častěji najímají cizince na dálku

8. 11. 2023

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
Každá šestá firma v České republice už má zaměstnance, který pracuje na dálku ze zahraničí. Nejčastějším důvodem je nedostatek tuzemských kvalifikovaných odborníků.

Stále více českých firem využívá zahraniční experty pro práci na dálku, uvádí průzkum, který uskutečnila agentura Ipsos. Podlle ní už 16 % firem tímto způsobem zaměstnance najímá a dalších 14 % o tom vážně uvažuje.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Nejčastějšími důvody pro hledání pracovníků v zahraničí jsou nedostatek zdejších kvalifikovaných odborníků (uvádí to třetina firem, které takto najímají pracovní sílu), dále časová flexibilita zaměstnanců a snaha o diverzifikaci pracovních týmů (o tu se snaží každá osmá společnost).

Průzkumu na objednávku firmy Deel, která je dodavatele on-line platformy pro HR,  se ve dnech 10. až 11. října 2023 účastnilo tisíc respondentů z HR oddělení firem v České republice.

Většina českých firem, které nabírají zaměstnance ze zahraničí pro práci na dálku, tak činí prostřednictvím svého personálního oddělení. Uvádí to dvě třetiny dotázaných firem.

Pracovní trh se mění, některé IT profese jsou už snadněji k mání Přečtěte si také:

Pracovní trh se mění, některé IT profese jsou už snadněji k mání

Roste však podle výzkumníků využívání různých on-line platforem, na které se spoléhá téměř pětina firem (18,8 %).

CS24

Více než třetina českých firem (34 %), které najímají zahraniční pracovníky na dálku, se spoléhá na externí dodavatele. 

Z hlediska jednotlivých krajů firmy nejčastěji najímají vzdálené pracovníky ze zahraničí, a to zejména v kraji Vysočina (24 %), Pardubickém (21 %) a Zlínském (20 %).

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?