Hlavní navigace

Cestujte naplno s chytrými doplňky

24. 1. 2022

Sdílet

 Autor: pexels.com
Pryč jsou doby, kdy jsme při cestování po Česku i zahraničí byli odkázáni na papírové mapy a kompas, případně na ukazatele podél cest. Ani komunikovat už nemusíte tzv. „rukama-nohama“, pokud neovládáte místní jazyk. Vše lze dnes řešit s pomocí chytrých zařízení.

Základem je mapa v chytrém telefonu

Papírové mapy už dnes používá málokdo. Plyne z toho také fakt, že jsou stále hůře dostupné. Zdaleka je již nemá v nabídce každý obchod, jako tomu bylo dříve.

Mapy totiž můžeme mít zdarma na počítači, v chytrém telefonu i hodinkách. Zapomínat nesmíme ani na navigaci v automobilu nebo na specifická mobilní zařízení určená například pro pěší turistiku a další sporty.

Existují přitom i aplikace, do kterých si určitou oblast mapy můžete předem stáhnout do paměti telefonu. Pro načtení mapy pak nepotřebujete mobilní data a aplikace vám stále ukáže, kde právě jste, protože pro určení polohy využívá navigační satelit. 

Aplikaci na chytrém telefonu můžete použít i pro navigaci – jak pro pěší turistiku, tak pro cyklistiku nebo při řízení. Některé aplikace umí nabídnout i spoje hromadné dopravy, případně všechny druhy dopravy nakombinovat.

Možnosti jsou téměř neomezené a klasice již zkrátka odzvonilo.

Co dříve trvalo týdny, vyřešíte za pár minut

Přes internet můžete vyřešit i veškerou administrativu, která dříve vyžadovala spoustu telefonátů, návštěvy kamenných poboček či nalezení zprostředkovatele.

Dovolenou tak již například nemusíte kupovat přes cestovní kancelář. Jednoduše si v aplikaci vyfiltrujete hotely a apartmány z celého světa a během pár minut můžete mít vytvořenou a zaplacenou rezervaci. To samé platí o letenkách nebo jízdenkách, stačí jen vědět, kde hledat. 

Jednoduše si sjednáte i pojištění, typicky pojištění cestovní. Ať už spoléháte na konkrétní pojišťovnu, nebo využijete srovnávače pojištění, vyplněním jednoduchého formuláře si jej můžete zřídit třeba až ve chvíli, kdy vyrazíte na cestu. Nemusíte nic tisknout ani osobně podepisovat, dokument stačí mít uložen elektronicky.

soutez_casestudy

Nerozumíte? Žádný problém

V zahraničí by vám neměl v telefonu chybět překladač. Kromě toho, že si v něm můžete ručně vyhledat specifická slovíčka i „naťukat“ celé věty, dnes tyto aplikace umí překládat texty v reálném čase tak, že na ně namíříte fotoaparát. 

Další variantou je diktafon. Česky nadiktujete text, aplikace jej přeloží a překlad pak můžete přehrát osobě, se kterou komunikujete. Tak vám stejný způsobem odpoví. Není to samozřejmě stoprocentní, ale v drtivé většině případů se domluvíte. Různých nedorozumění vzniká mnohem méně, než když se snažíte komunikovat pomocí gest a posunků.

Byl pro vás článek přínosný?