Hlavní navigace

Chcete dvojnásob velkou pracovní plochu? Použijte dva monitory

19. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Velká pracovní plocha je naprostou nutností pro všechny, kdo potřebují současně pracovat na více projektech.

Když máte na pracovní ploše otevřeno více oken, můžete se cítit poněkud stísněně i na slušně velkém 24palcovém monitoru. Ostatně – kdo ne? A pokud jste odkázáni pouze na monitor notebooku, pak je to snad ještě horší. Naštěstí existuje poměrně jednoduché řešení v podobě instalace dalšího monitoru, díky němuž se budete moci udělat pohodlí, alespoň co se týče uspořádání oken na pracovní ploše nehledě na vyšší efektivitu práce.

V současnosti má každý modernější stolní nebo přenosný počítač takové vybavení, aby kromě jednoho monitoru k němu bylo možné připojit ještě minimálně jeden další. Jediné, co je potřebujete, je právě onen druhý monitor. Vzhledem k narušení dodavatelských řetězců, které dopadlo na celé odvětví spotřební elektroniky, bude pravděpodobně poněkud náročnější než dříve najít nějaké výhodné nabídky, ale nevzdávejte to, protože ač to nevypadá, stále se nějaké takové výhodné koupě dají najít.

Soudobé monitory jsou obvykle vybaveny nějakou kombinací portů VGA, DVI, HDMI a DisplayPort, což jinými slovy znamená, že budete mít hned několik možností, jak monitor připojit k počítači. Zatímco kabely VGA a DVI se s monitorem dodávají naprosto běžně, kabel HDMI nebo DisplayPort si pravděpodobně budete muset zakoupit zvlášť (pokud budete stát o připojení přes tyto porty). Tyto kabely však koupíte v každém obchodě s elektronikou, popřípadě na Internetu.

V případě nouze můžete také využít jako druhý monitor televizní obrazovku, i když toto řešení zdaleka není ideální. V každém případě platí, že bez ohledu na to, jakou další jednotku pro zobrazení připojíte, je jejich konfigurace a následná správa s operačním systému Windows stejná (viz níže).

Co se dozvíte v článku
  1. Konfigurace zobrazení na dvou monitorech

Konfigurace zobrazení na dvou monitorech

Krok 1: Připojení kabelů od druhého monitoru

Ze všeho nejdříve zapojte napájecí kabel od druhého monitoru do zásuvky a následně připojte kabel pro přenos videosignálu do volného konektoru v počítači.

Krok 2: Řekněte operačnímu systému Windows, jak má s dvěma monitory pracovat

Klepněte pravým tlačítkem myši na pracovní plochu operačního systému Windows z místní nabídky, která se za okamžik objeví, vyberte položku Nastavení obrazovky. Objeví se okno, ve kterém můžete zadat uspořádání jednotlivých obrazovek monitorů. Vlastní režim, v jakém budou jednotlivé monitory zobrazovat obsah, pak určuje rozevírací nabídka Více obrazovek. Pokud budete chtít, aby operační systém Windows s více obrazovkami zacházel tak, jako by to byla jedna souvislá obrazovka, pak vyberte možnost Rozšířit tato zobrazení.

Nastavení zobrazení v operačním systému Windows 10: Pokud potřebujete nastavit uspořádání monitorů, klepněte pod obrázkem na tlačítko Identifikovat.

Krok 3: Výběr pořadí monitoru

Přetahováním ikon obrazovek v horní části okna operačnímu systému Windows říkáte, který monitor je vlevo a který vpravo. Pokud budete mít monitory nastaveny chybně, uvidíte, jak vás bude pohyb myší mást.

soutez_casestudy

Krok 4: Volba hlavní obrazovky

Důležitá je i volba Nastavit tuto obrazovku jako hlavní, protože určuje, na kterém monitoru bude zobrazen Hlavní panel a tlačítko Start. Pokud tuto volbu neuvidíte, pak máte jako hlavní obrazovku nastaven právě vybraný monitor.

Na závěr ještě jeden drobný tip: Naprostou většinu z výše zmiňovaných nastavení můžete provádět i klepnutím pravým tlačítkem myši na pracovní plochu a výběrem položky pro ovládací panel vaší grafické karty z místní nabídky.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?