Hlavní navigace

Chcete implementovat blockchain? Počkejte do roku 2021, radí Gartner

4. 6. 2019

Sdílet

 Autor: © phive2015 - Adobe Stock
Analytici z Gartneru se domnívají, že 90 % všech současných podnikových blockchainových implementací bude muset být do roku 2021 vyměněno.

Důvodem má být zachování bezpečnosti a kompetitivnosti. Současný trh s blockchainovými platformami je příliš roztříštěný; jednotlivá řešení se často překrývají nebo se doplňují, což je pro firmy a jejich IT management dosti zmatečné, popsal ředitel výzkumu v Gartneru Adrian Lee.

„Tyto výzvy ještě zhoršuje fakt, že komunikace prodejců blockchainových platforem běžně nevyjadřuje obchodní benefity a potřeby, které zákazník vyžaduje,“ popsal Lee.

„Transakce spolu s pojmem bezpečné nebo bezpečnost jsou v souvislosti s blockchainem zmiňovány nejčastěji. Ačkoliv však tyto výhody skutečně mohou být součástí technologií založených na blockchainu, firmy stále přesně nevědí, jak se těchto výhod dosáhne nebo jaké benefity blockchain má v porovnání se stávajícími procesy."

CS24

Podle Leeho jsou blockchainové platformy stále v zárodku a místy těžko rozpoznatelné od samotného jádra technologie.

Gartner předpokládá, že hodnota blockchainového trhu povyroste na více než 176 miliard dolarů v budoucích letech, přičemž do roku 2030 už by mělo jít o celých 3,1 bilionu dolarů. Produktoví manažeři podniků by tak podle Leeho měli být připraveni na rapidní změny a zastarávání blockchainových platforem spolu s neustále se měnícím, dynamickým stavem trhu.

Byl pro vás článek přínosný?