Hlavní navigace

Chladící Cobra z dílny Xigmatek

6. 11. 2008

Sdílet

Společnost Xigmatek, jejíž chladiče lze najít i v našich obchodech, představila nový chladič procesorů, který se jmenuje Xigmatek Cobra D984.

Nakolik bude novinka nenápadná a útočná zatím nechejme chvíli bokem a podívejme se na specifikace a vzhled samotného chladiče. Ten má v dnešní době už méně používanou konstrukci, kdy jdou přímo od rozvaděče tepla na procesoru hliníková žebra kolmá na desku, která profukuje 92mm ventilátor foukající do desky a nikoliv ve směru proudění vzduchu ve skříni. Rozvádění tepla pak pomáhá čtveřice měděných heatpipes s novou technologií HDT, tedy s přímým dotykem heatpipe a procesoru.

I přes poměrně velké rozměry 131 × 92 × 102 mm má chladič hmotnost jen 452 gramů, což by mohlo znamenat poměrně slušný chladící výkon (žebra by měla mít dostatečnou plochu). Nepotěší však ventilátor. Výrobce totiž udává, že se točí rychlostí až 2800 otáček za minutu, takže tichý rozhodně nebude.

Chladič, který lze osadit na všechny dnes běžně používané sockety s výjimkou nové patice LGA1366, se na trh dostane do konce roku a jeho cena by měla být do 30 euro (750 Kč).

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?