Hlavní navigace

Chraňte svůj počítač před ransomwarem - 5. díl

2. 2. 2014

Sdílet

 Autor: (c) jamdesign - Fotolia
Jedním z nejnepříjemnějších druhů malwaru, který je aktuálně na vzestupu, patří bezesporu ransomware. Jde o vyděračský malware, jehož cílem je dostat z vás peníze. Víte, jak před ním chránit svůj počítač, potažmo svoji peněženku?

V dnešní době, když počítače opět obchází velmi nepříjemný a otravný malware s názvem CryptoLocker, který šifruje soubory svých obětí a poté odmítne poskytnout klíč pro jejich rozšifrování do té doby, dokud nezaplatíte pomocí Bitcoinu či komerčních anonymních platebních služeb požadovanou částku, je tento typ malwaru, označovaný jako ransomware, opět středem pozornosti.

 

Předchozí díl

 

Zálohujte, zálohujte...

Máte-li tedy nastaveno zálohování a máte-li vytvořeny nějaké zálohy, pak je na nějakém jiném (samozřejmě malwarem nenapadeném) počítači otestujte, zda neobsahují malware -- samozřejmě pokud je to vůbec možné. Pokud máte zálohovány všechny důležité soubory, pak můžete pokračovat v odstraňování malwaru z počítače a poté jen obnovíte napadené soubory ze zálohy.

Pokud zálohování nastaveno nemáte, je velmi pravděpodobné, že budete moci některé soubory obnovit ze stínových kopií -- samozřejmě za předpokladu, že je malware neodstranil. Možnost vytváření stínových kopií je funkcí dostupnou v aplikaci Obnova systému ve Windows. Můžete pak buď klepnout pravým tlačítkem myši na položku Vybrat soubory/složky a seznam s předchozími verzemi zobrazit prostřednictvím příkazu Vlastnosti, nebo můžete procházet snímky pomocí programu Shadow Explorer.

Nicméně v žádném případě na tuto možnost nespoléhejte a začněte zálohovat -- nejlépe ještě dnes a hlavně zálohujte pravidelně!

 

Ochrana před ransomwarem a malwarem

Ochrana před ransomwarem je v podstatě úplně stejná jako ochrana před jakýmkoliv jiným malwarem.

soutez_casestudy

V první řadě používejte kvalitní antivirový program a pravidelně provádějte aktualizaci nejen samotného operačního systému Windows, ale i dalších komponent spojených s internetovým prohlížečem (jako je Java, produkty Adobe apod.). Stejně tak udržujte čistý i svůj internetový prohlížeč, zejména v tom smyslu, aby neobsahoval adware, který by mohl do počítače zanést škodlivý malware. V každém případě a v každém okamžiku se držte dál od nevyžádaných e-mailů, e-mailových příloh a spamu. (Například Cryptolocker se šíří prostřednictvím souborů s příponou ZIP šířených jako přílohy v e-mailech).

A nakonec ještě jednou: Vždy mějte v provozu kvalitní systém pro zálohování, a to zejména pro případ, kdy počítač napadne malware a vám se nepodaří obnovit svoje soubory. Ano, bez zálohování to skutečně nejde!

Byl pro vás článek přínosný?