Hlavní navigace

Chrome 17 začne nahrávat stránku ještě před dopsáním URL

8. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Beta verze Chrome 17 představuje nové funkce, jako nahrávání ještě před dopsáním URL adresy či lepší ochranu proti stahování škodlivých souborů.

Cílem prohlížeče Chrome 17 má být zvýšení bezpečnosti a rychlosti. Chrome tak začíná některé stránky již načítat v pozadí ještě předtím, než uživatel dopíše jejich adresu do pole označovaného Googlem jako Omlibox.

Pokud funkce automatického dokončování URL adresy detekuje, že se uživatel chystá navštívit určitou stránku, již ji prohlížeč začíná stahovat a předzpracovávat, což má zkrátit dobu mezi stiskem klávesy „enter“ a dokončením vykreslením požadované stránky. V některých případech se pak podle zástupců Googlu nová stránka zobrazí prakticky okamžitě. Zástupci Googlu jsou přesvědčeni, že jde o nový krok ve zrychlení práce z prohlížeči a nezávislí komentátoři se již dohadují, za jak dlouho tuto funkci do Firefoxu zkopíruje i Mozilla.

Co se týká zlepšení bezpečnosti, zaměřil se Google v Chrome v ochraně uživatelů před různými typy útoků. Dosud se Chrome zaměřoval na weby, které se snažily napadnout počítač uživatele bez jakékoliv jeho interakce, ale v současnosti také roste počet webů, které se snaží uživatel přesvědčit ke stažení a spuštění souboru, který je infikovaný. Tyto soubory se navíc často tváří třeba jako bezplatné antiviry a Chrome 17 má být schopný lépe tyto soubory analyzovat a v případě potřeby uživatele varovat.

Mezi další novinky v Chrome 17 beta s interním označením 17.0.963.26 patří nové rozšíření API a řada drobných změn, které jsou popsány v blogovém příspěvku Jasona Kerseye z Googlu. Google také aktualizoval Chrome 16 ve kterém opravil tři vysoce nebezpečné zranitelnosti.

Byl pro vás článek přínosný?