Hlavní navigace

Chrome 9 přichází s hardwarovou akcelerací 3D grafiky

5. 2. 2011

Sdílet

Nová verze prohlížeče Chrome konečně nepřináší jen opravu chyb, ale i několik zásadních novinek, mající za cíl vyšší rychlost a jednodušší použití.

Společnost Google uvolnila devátou majoritní verzi svého webového browseru Chrome, která obsahuje funkci Chrome Instant, což je urychlovač sloužící k nahrávání webové stránky již během zadávání URL adresy a také zde konečně má premiéru podpora hardwarově akcelerovaného vykreslování 3D obsahu. Vylepšen by také přístup k Chrome Web Store. Naopak ladění renderování JavaScriptu se tentokrát nekonalo.

Uživatelé starší verze Chrome pro aktualizaci na verzi 9 nemusí nic dělat, neboť se jim stáhne a nainstaluje automaticky. Pouze se objeví hláška o dokončení upgradu a nutnosti restartovat běh prohlížeče.

Chrome Instant je pro většinu uživatelů výrazná změna v tom, jak byli dosud zvyklí zadávat URL adresy. I když je ve výchozím nastavení vypnutý a je potřeba tuto funkci manuálně zapnout v nastavení v sekci vyhledávání, po jeho aktivaci dojde ke zcela novému pojetí nahrávání stránek. Již při zadávání prvních znaků požadované stránky v liště pro vyhledávání (tzv. omniboxu) je z historie a oblíbených a často navštěvovaných webů vybrán ten, který uživatel pravděpodobně hledá a je okamžitě nahrán. Např. web Computerworldu se tím pádem objeví hned po zadání prvních písmen. Jedná se o určitou obdobu instantního vyhledávání, kterou se Google snaží prosadit ve svém webovém vyhledávači a zdá se, že velká část uživatelů tuto výraznou změnu dosavadní praxe přijala bez problémů. Výsledkem Chrome Instantu pak má být též v první řadě úspora času.

Další novinkou je podpora WebGL, která nabízí hardwarovou akceleraci 3D grafiky bez nutnosti využívat dalších doplňků. Chrome se tak stal prvním prohlížečem, který tuto funkcionalitu přinesl ve finální verzi, neboť všichni jeho konkurenti s hardwarovou akcelerací jsou stále ve fázi beta (IE9 a FF 4.0). Pro vykreslování 3D obsahu jsou tak využívána jádra grafické karty (GPU) místo procesoru, což mu nejen odlehčí v práci, ale také výrazně urychlí zpracování 3D obsahu.

Google dále ve snaze propagovat svůj Chrome Web Store, tedy internetový obchod s aplikacemi, do Chrome 9 zabudoval přímo link na tento obchod plus dvě ukázkové aplikace. Pokud je ale budete ignorovat, tak časem tyto aplikace samovolně zmizí. Přístup k Chrome Web Store měl debut již v předchozí verzi Chrome, ale Googlu se zjevně zdálo, že uživatelé jeho možností nevyužívají tak, jak by mohli. Co tento internetový obchod s aplikacemi umí ilustruje i nové video Googlu (viz níže).

Po Chrome 7 a 8, které byly spíše jen opravou řady chyb a drobných inovací, tedy Google konečně přišel se zásadními změnami, které přináší zrychlení a zjednodušení jeho webového prohlížeče. Chrome 9 proto určitě stojí za vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?