Hlavní navigace

Chrome definitivně poráží Firefox

2. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Ani snaha Mozilly přijít s rychlým režimem aktualizací Firefoxu nedokázala zabránit konkurenčnímu Chrome v jeho vítězném tažení. Spíše naopak.

Irská společnost StatCounter, zabývající se webovými metrikami, totiž tento týden informovala, že prohlížeč Chrome od Googlu se již stal druhým nejpoužívanějším a porazil tak již delší dobu stagnující či mírně klesající Firefox.

Data od StatCounteru, která sledují využívání webových prohlížečů, tvrdí, že globální podíl Chrome byl v listopadu 25,7 %, což je o půl procentního bodu více než u Firefoxu, který měl jen 25,2 %. Již v září zástupci StatCounteru predikovali, že k překonání Firefoxu Chromem nedojde později než v letošním prosinci.

Zatímco Chrome jen za letošní rok vyrostl podle StatCounteru o 10,8 procentního bodu, Firefox za stejnou dobu ztratil 5,5 procentního bodu a Internet Explorer od Microsoftu pak klesl o 6,3 procentního bodu.

Naopak konkurenční společnost NetApplications uvádí trochu střízlivější čísla. Podle jejích měření měl v listopadu Chrome podíl 18,2 %, zatímco Firefox měl 22,1 %. Nicméně i podle NetApplications je trend jasný a pokud se dále podíl těchto browserů bude vyvíjet stejným tempem, dojde k překonání Firefoxu Chromem někdy v dubnu či květnu příštího roku.

Důvodem rozdílných čísel je odlišná metodika měření obou společností. Zatímco NetApplications se snaží měřit reálnou penetraci, StatCounter se zaměřuje na použití, což znamená, že pokud má prohlížeč aktivnější uživatele, jeho podíl se ukazuje jako vyšší. Údaj StatCounteru tedy vypovídá o reálném využití prohlížečů, což je trochu jiný údaj, než samotná penetrace. To se projevuje výrazně např. na rozdílu v měření podílu Internet Explereru, který zjevně používají „méně aktivní“ uživatelé – podle StatCounteru má podíl jen 40,6 %, zatímco podle NetApplications to je 52,6 %.

Microsoft se k poklesu svého prohlížeče příliš nevyjadřuje, pokud se nějaký komentář na toto téma objeví, pak je to snaha zdůraznit silnou pozici IE9 pod Windows 7 či stále vedoucí podíl Internet Exploreru na trhu. I když sám Microsoft se snaží již dva roky vytlačit například silně zastaralý IE6 a přesvědčuje uživatele, aby přešli na novější verzi, jeho globální podíl v listopadu podle NetApplications dokonce lehce vzrostl na 8 %, což je stále poměrně výrazné číslo. Naopak StatCouter ukazuje, že uživatelé IE6 jsou na internetu velmi málo aktivní a jejich podíl je jen 2,2 %, což už vypadá víceméně zanedbatelně.

Byl pro vás článek přínosný?