Hlavní navigace

Chrome vypustí výrazy „blacklist“ a „whitelist“ a zavede další novinky

8. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Rob Schultz, IDG US
Co ještě letos přinese prohlížeč Chrome? Změny v terminologii, kratší URL či úspornější záložky.

Chrome dominuje prohlížečům. Víc než 70% uživatelského podílu prakticky znamená, že tři ze čtyř lidí brouzdajících po internetu využívají právě ho. Není se tak co divit, že každý jeho krok, každá novinka, je bedlivě sledován. Aktuálně je v běžné uživatelské distribuci, tzv. stable kanálu, verze č. 85, pojďme se ale s předstihem podívat na novinky, které Chrome nabídne v budoucnu.

Konec LBS

Počínaje Chromem 86 Google začne odstraňovat rozšíření pro Legacy Browser Support. Šlo o nástroj zejména pro firemní administrátory, který umožňoval z Chromu otevírat odkazy v Internet Exploreru, pakliže to vyžadovaly (zpravidla odkazy v intranetu či aplikace naprogramované pro IE). Google LBS poprvé představil v roce 2013, kdy byl Explorer stále dominantním prohlížečem, v posledních měsících však bylo zjevné, že už není potřeba a v nejbližších dnech zmizí i z internetového obchodu Chromu.

Kratší URL

Google má v plánu zkrátit URL zobrazované v adresním řádku, ačkoliv ve verzi 86 se dočkají zatím jen někteří uživatelé. Smyslem je omezit množství phishingových útoků, které neopatrné uživatele mohou svést na škodlivé stránky. Masově tuto novinku rozšíří prý „později“.

Blacklist, whitelist & native na seznamu zakázaných slov

Google změní celkem devatenáct bodů svých pravidel užívání Chromu, a to tak, že z nich zmizí pojmy jako „blacklist“, „whitelist“ a „native“. První dva odkazují k věcem, které jsou zakázány, respektive povoleny, třetí zpravidla k lokálním zařízením. Ve světle letošních rasových nepokojů však mohou být barvy v názvech těchto pojmů vnímány negativně („native“ je označení používané v souvislosti s původním americkým obyvatelstvem). Z „whitelistu“ (bílého seznamu) tak bude nově „allowlist“ (seznam povoleného), z „blacklistu“ (černého seznamu) pro změnu „blocklist“ (seznam blokovaného) a označení „native“ bude z terminologie Googlu vypuštěno úplně.

Haló, tady aktualizace

Chrome se aktualizuje automaticky a dosud tak činil prakticky bez povšimnutí. Od verze 86 však do pravého horního rohu okna přidá ikonku signalizující, že se na pozadí aktualizoval, ale že pro dokončení tohoto procesu vyžaduje restart.

Úspornější záložky

Chrome 86 zredukuje míru procesního výkonu, který na pozadí spotřebovávají nepoužívané záložky, a to na maximálně 1% využití CPU. „Probudit“ se (například k refreshi stránky) budou moct jen jedenkrát do minuty.

příloha_ovladnete_sva_data

Vylepšený PDF viewer

V listopadové verzi Chrome 87 by se mělo představit nové rozhraní pro integrovaný PDF viewer. Na jeho vylepšení vývojáři pracují od března, novinkou tak je například nástrojová lišta. V podzimní verzi by měl uživatel mít možnost zobrazit dvě stránky vedle sebe, obsah či přidané poznámky.

Byl pro vás článek přínosný?