Hlavní navigace

Chromecast s Google TV HD: cenově příjemné řešení, které nepřekvapí a ani neurazí

27. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Google
Firma Google konečně našla odpověď na Roku Express a Amazon Fire TV Stick Lite. Nabízí řešení pro streamování za 30 USD. V Evropě se dá koupit v přepočtu za necelých 1000 korun.

Poté, co několik měsíců po veřejnosti putovaly pouze neověřené zprávy, že se něco chystá, se konečně na trhu objevil Chromecast s Google TV HD, který vám za 30 dolarů (v Evropě vyjde na 39,99 eur) zajistí přístup k elegantnímu systému pro streaming televizního vysílání od firmy Google.

Tato cena je o 20 USD menší než je cena stávajícího modelu označovaného jako Chromecast s Google TV 4K. S nižší cenou samozřejmě muselo dojít k určitým kompromisům, kterými je maximální rozlišení 1080p, chybějící podpora Dolby Vision a chybějící dekódování Atmos. Co se týče vzhledu, je úplně stejný a nejen to – dokonce se oba dodávají se stejným dálkovým ovladačem.

Jednotné nabíječky pro mobily či tablety budou v EU povinné od podzimu 2024 Přečtěte si také:

Jednotné nabíječky pro mobily či tablety budou v EU povinné od podzimu 2024

I přesto, že rozlišení 4K je v současnosti u většiny nových televizorů standardem, stále existuje spousta uživatelů, kteří vlastní starší televizory s rozlišením HD a kterým by tak mohlo toto zařízení pro streaming stačit, ať už proto, že jejich software pro chytré televizory je dosti zastaralý, nebo proto, že vlastně nemají vůbec žádné chytré zařízení. Vzhledem k tomu, že Roku i Amazon si za své klíče Roku Express a Fire TV Stick Lite účtují také 30 USD, má firma Google konečně k dispozici cenově konkurenceschopné řešení pro přehrávání videa ve formátu HD (a navíc s lepším dálkovým ovládáním).

Chromecast s Google TV: HD vs. 4K

Stejně jako model 4K se i Chromecast s Google TV HD připojuje k portu HDMI televizoru a pracuje s vlastním systémem nabídek zajišťujícím přístup ke službám, jako jsou Netflix, Hulu či Amazon Prime Video. Jeho zmenšený dálkový ovladač má směrový panel, tlačítka Domů a Zpět, hlasové ovládání Google Assistant, tlačítka pro spuštění služeb Netflix a YouTube, ovládání hlasitosti, napájení a nastavení vstupu do televizoru. Za zdůraznění přitom stojí zejména poslední funkce, kterou na svých zařízeních v ceně 30 USD nenabízí ani Roku, ani Amazon.

Stejný je i systém nabídek, který ovšem klade spíše důraz na obsah než na aplikace. Zatímco u Netflixu a dalších služeb můžete rovnou spustit přehrávání, domovská obrazovka Google TV obsahuje vlastní doporučení, co sledovat. Umožňuje také přidávat pořady do jednotného seznamu sledovaných pořadů a obsahuje sekci „Pokračovat ve sledování“, který vám pomůže pokračovat tam, kde jste při používání různých služeb přestali.

Domovská obrazovka Google TV vám doporučí pořady, které by vás mohly zajímat, dále zde najdete přehled pořadů, které jste si vybrali ke sledování a sekci obsahující pořady, na které jste se začali dívat, abyste mohli pokračovat ve sledování tam, kde jste přestali.

A v čem přesně se tedy model HD liší od svého dražšího sourozence? Podívejte se na stručný seznam:

  • Při 60 snímcích za sekundu nabízí maximální rozlišení 1080p.
  • Nepodporuje Dolby Vision HDR (ale podporuje HDR, HDR10+ i HLG).
  • Nepodporuje dekódování zvuku Dolby Atmos (nicméně u aplikací, které to umožňují, je podporován Atmos passthrough).
  • Dodává se pouze v bílé barvě, takže už žádný růžový „Sunrise“ nebo modrý „Sky“.
  • Aby jej bylo možné rozlišit od verze 4K, má na zadní straně vyrytý nápis „HD“.
  • Jen nový model HD podporuje kodek AV1, který by měl u takových služeb, jako je Netflix, zajistit, že jim při streamování bude stačit menší šířka pásma.

Oproti nejlevnějším zařízením pro streamování od firem Roku a Amazon má Chromecast s Google TV přímo na ovladači tlačítka pro nastavení hlasitosti, vstupu a zapnutí či vypnutí.

Je třeba upozornit na jednu skutečnost, a to, že Chromecast s Google TV 4K se často prodává za 40 USD. Teprve v blízké budoucnosti se ukáže, zda se cena modelu HD sníží natolik, aby udržel krok s takovými společnostmi, jako jsou Roku a Amazon, jejichž vlastní zařízení pro streamování se často prodávají za nižší než za cenu doporučovanou výrobcem.

Chromecast je mrtvý, ať žije Chromecast

Uvedení Chromecastu s Google TV znamená víceméně konec klasických zařízení Chromecast od firmy Google, protože ty nebyly dodávány s dálkovým ovladačem a pokud jste chtěli spustit nějaké to video, museli jste použít aplikace pro streamování videa na smartphonu nebo tabletu. Firma Google v této souvislosti uvádí, že starý Chromecast bude prodávat pouze do vyčerpání zásob.

Pokud tyto starší Chromecasty neuvidíte prodávat za nějaké výrazně snížené ceny, pak si raději rovnou pořiďte novou verzi, která stojí stejně, tj. 30 USD, a přitom za tuto cenu nabízí plnohodnotný dálkový ovladač a systémovou nabídku přímo na obrazovce. Stejně jako klasický Chromecast podporuje i nový model casting, takže pokud jste zvyklí používat pro ovládání přehrávání mobilní telefon, můžete jej používat i nadále.

soutez_casestudy

Přenos veškerého ovládání streamování přímo na mobilní telefon byl vskutku geniálním nápadem v době, kdy byly přehrávače pro streamování obsahu a chytré televizory pomalé a neohrabané. V současnosti jsou však i ta nejlevnější streamovací zařízení rychlá a přehrávají naprosto plynule – ostatně tomu dopomohlo i nedávné vylepšení výkonu přímo ze strany samotné firmy Google. Není právě teď konečně ten správný čas pro přechod na jinou technologii?

Snímky v textu jsou použité s dovolením společnosti Google.

Byl pro vás článek přínosný?