Hlavní navigace

Chytré dotykové hodinky nejspíš chystá i Microsoft

16. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © bakharev - Fotolia.com
Nový, zatím spíše virtuální, trh s chytrými náramkovými hodinkami se rychle rozrůstá. Po Applu nebo Samsungu má o účast zájem také Microsoft. Může ale také jít o pokus o odvedení pozornosti z neúspěšného nástupu Windows 8.

S informací přišel deník Wall Street Journal, který se odvolává na zdroje uvnitř jistých asijských dodavatelů. Ty měl Microsoft požádat o zaslání součástek pro vytvoření dotykového zařízení připomínajícího klasické náramkové hodinky. Jeden ze zdrojů se měl přímo účastnit setkání s výzkumným a vývojovým týmem v redmondském sídle Microsoftu. Pro nový prototyp hodinek si měl Microsoft vyžádat 1,5palcový displej.

Microsoft odmítl tyto informace jakkoli komentovat.

Někteří investoři a velké technologické firmy vidí v počítačích na tělo (wearable computers) obrovský potenciál. Existence takových zařízení se totiž stává stále reálnější v souvislosti s tím, jak roste výkon senzorů a zmenšuje se jejich velikost. Nejde přitom jen o senzory pro měření teploty, ale i geografické moduly pro určení polohy nebo zpracování hlasových příkazů.

Příkladem takového nositelného zařízení je zařízení FuelBand od Nike, které měří fyzickou aktivitu. Jiná zařízení zase dokážou suplovat některé funkce chytrý telefonů, tzn. textovou komunikaci, pořizování fotografií či kontrolu počasí. Tyto činnosti by měly zvládat právě i některé dotykové hodinky.

V současné době si zájemci mohou koupit chytré hodinky od startupu Pebble Technology, které je možné bezdrátově synchronizovat s chytrým telefonem. Zajímavá je například jejich funkce pro upozornění na příchozí hovor pomocí vibrací. Podobně se může uživatel nechat informovat o příchozím emailu nebo o dění na síti Twitter.

„Jsme svědky rostoucí poptávky po počítačích na tělo, což souvisí s tím, že lidem začíná vadit velikost chytrých telefonů,“ říká analytik Wanli Wang z RBS. „Chytré hodiny, které lze propojit s telefonem a jinou elektronikou, jsou pro spotřebitele velmi atraktivní.“ Gartner očekává, že v roce 2016 bude mít trh s tímto typem zařízení hodnotu kolem 10 miliard dolarů.

Není to poprvé, co Microsoft projevil zájem o nositelná zařízení. Vlastní chytré hodinky uvedl na trh již před deseti lety, ovšem v roce 2008 je společnost stáhla z prodeje.

Byl pro vás článek přínosný?