Hlavní navigace

Chytrý univerzál

1. 5. 2008

Sdílet

Dálkový ovladač Logitech Harmony One Výrobce počítačových periferií, reproduktorů a příslušenství k MP3...


Dálkový ovladač Logitech Harmony One


Výrobce počítačových periferií, reproduktorů a příslušenství k MP3 přehrávačům Logitech se už před časem vrhl do sféry univerzálních dálkových ovladačů. Jeho modely Harmony se velice rychle staly hity, nicméně v případě vyšších modelů případné zájemce odrazovala jejich vysoká cena.
Ne že by snad Harmony nebyly špičkové, ale dát sedm či osm tisíc za dálkové ovládání je přece jenom věc pro silnější povahy. Letošní model Harmony One se poučil z drobných vad svých starších bratří a přichází na trh jako král střední třídy těchto univerzálů. S cenou stanovenou na 5 500 korun (reálná cena na internetu se pohybuje kolem 3 800 korun) má šanci oslovit řadu majitelů kvalitnějších domácích kin, obzvlášť když je vybaven velkým dotykovým LCD displejem a padne do ruky jako ulitý.
Naprostá většina běžných univerzálních ovládání funguje na principu sjednocení několika ovladačů, přičemž uživatel musí manuálně přepínat mezi jednotlivými funkcemi a zapínat každou komponentu domácího kina zvlášť. Logitech jde na věc úplně jinak. Po vybalení obsahu krabice nainstalujete na počítač dodávaný software, připojíte ovladač přes USB a v aplikaci si Harmony naprogramujete. V podstatě vytvoříte různé profily, takže posléze stačí jen na displeji některý z nich zvolit a ovladač zapne a nastaví daná zařízení. Pokud chcete vybrat následně profil jiný, například poslech hudby místo sledování filmu, všeuměl od Logitechu všechny předtím používané produkty vypne (případně je přepne na jinou funkci) a spustí CD přehrávač, FM tuner či Hi-Fi věž – to už záleží na tom, jaké přístroje doma máte a jak si Harmony One nastavíte.
Software od Logitechu je koncipován jako průvodce, jenž vám v několika krocích pomůže nastavit ovladač pro všechna zařízení. Je potřeba upozornit, že nemusí jít pouze o klasickou spotřební elektroniku, ale také třeba o osvětlení či klimatizaci v domě. Ale zpět k softwaru: značnou nevýhodou je absence jeho české verze. Angličtina asi většině majitelů problémy dělat nebude, nicméně Logitech mohl nechat těch pár vět a výrazů přeložit. Dalším drobným neduhem je zdlouhavost nahrávání nových nastavení do paměti ovládání, leckdy zabere tento proces i několik minut. Samotný software by rovněž zasloužil ještě trochu ladění, aby běžel v systému rychleji. Z hlediska přehlednosti je ale bezchybný. Navíc ukládá automaticky všechna vaše nastavení na servery Logitechu, takže i když se vám zhroutí systém či odumře systémový disk, o zadaná data nepřijdete. Napájení ovladače probíhá pomocí akumulátoru s výdrží zhruba sedm dní. Oproti klasickým ovladačům je to dost málo, ale Harmony One má kvůli barevnému LCD zkrátka jiné energetické nároky. Řešením tohoto nedostatku je dodávaná dobíjecí kolébka, kterou lze postavit na televizní stolek a ovladač do ní běžně odkládat. Nikdy se pak nemůže stát, že by se akumulátor vybil.
Logitech Harmony One je jednoznačně jedním z nejlepších univerzálních ovladačů na trhu a hodí se jak ke klasickému domácímu kinu postavenému z jednotlivých komponent, tak ke kinu založenému na HTPC (Home Theater PC). Díky vynikající ergonomii, přehlednosti a povedenému designu stojí určitě za pozornost. Techničtí antitalenti, zmatení z množství přístrojů v domácím kině, se díky němu možná konečně i podívají na vytoužený film. 8 0221/KaW oLetošní model Harmony One se poučil z chyb svých starších bratří a přichází na trh jako král střední třídy univerzálních ovladačů.Kvalitně zpracovaný, přehledný a bezchybně fungující univerzál, se kterým můžete ovládat prakticky veškerou domácí elektroniku s infračerveným senzorem. Škoda jen té chybějící češtiny v dodávaném softwaru.

Logitech Harmony One

Specifikace:
Dotykový LCD displej
Ergonomický design
Kolébka pro dobíjení baterií
Software pro nastavení všech zařízení
Pohybový senzor
? dotykový displej, snadné nastavení, systém profilů
? pomalejší software, snadno se špiní
Cena vč. DPH: 5 500?Kč
Poskytl: Dataconsult
www.logitech.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku