Hlavní navigace

Čipy Tiger Lake značně zvýší atraktivitu Chromebooků

24. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Intel
Nové čipy Tiger Lake budou za pár měsíců i v Chromeboocích. Jejich výkon zvednou zhruba o třetinu.

Nové procesory Tiger Lake prý budou „pro Chromebooky těmi nejlepšími“, tvrdí jejich výrobce Intel. Ve srovnání s Chromebooky s čipy 10. generace budou ty s 11. generací načítat webové stránky až o 28% rychleji, nabídnou až 2,7x vyšší grafický výkon během hraní her, editace fotografií v Adobe Lightroom s nimi bude probíhat o 23% rychleji, práce s videem dokonce až o 54% rychleji.

Jménem společnosti tato čísla uvedl jeden z jejích osvětových pracovníků Marcus Yam, který se odkazoval na několik populárních benchmarkových testů. Shodou okolností tak učinil den předtím, než konkurenční společnost AMD oficiálně přišla se zprávou, že pro Chromebooky brzy vydá nové Ryzeny.

Yam zároveň vyzdvihl dlouholetý vztah Intelu s Googlem, respektive jeho operačním systémem Chrome OS.

„Partnerství Intelu a Googlu v souvislosti s Chromebooky se datuje až do samých začátků, od kdy se podílíme na jejich vývoji. Za posledních pět let procesory Intelu pohánějí víc než sedmapadesát milionů prodaných zařízení s Chrome OS, tedy víc než devadesát procent jejich celkového počtu,“ uvedl Yam.

O pravdivosti uváděných srovnání není třeba pochybovat, vesměs odpovídají už dřívějším testům, byť ty byly dosud jen „na papíře“.

soutez_casestudy

„Chrome OS vstupuje do druhé dekády svého života a my se i nadále hodláme zaměřovat na jeho skutečný výkon, což je důležitější víc než kdy jindy, jelikož uživatelé od svých počítačů současně očekávají víc než kdy jindy,“ píše dále Yam.

 Síla Tiger Lake však byla očekávána, a tak zároveň není pochyb o tom, že načasování Yamova vyjádření mělo za cíl též odvést pozornost od novinek konkurence, tedy od AMD a nového Ryzenu. Pozice Chromebooků mezi notebooky totiž stále sílí a je jasné, že může-li se kdokoliv s tímto trendem svézt, nebude se chtít své příležitosti jen tak vzdát.

Byl pro vás článek přínosný?